Luthermyten har överlevt sig själv

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Var Luther så jobbig som just svenska föreläsare och skribenter tutat i oss?

Nu senast i Norrans ledare måndag den 8 maj, visserligen bara inflikat i texten, om den lutherska arbetsmoralen och människans slit men ändå: Är det sant och i så fall varifrån kommer den ”sanningen”? Åsikter kommer oftast från det man påverkats av, läst eller lyssnat sig till.

Under 2017, när minnet av reformationen uppmärksammas bör man ha fått en mer rättvisande bild av Luther med så många samstämmiga och positiva beskrivningar som förekommer i media.

Men som sagt det beror på var man hämtat kunskapen. I boken ”Luther själv – hjärtats och glädjens teolog” skriver Birgit Stolt, om den svenska Lutherbilden, som betonar den hårda arbetsplikten. Och i den bilden har ”själva drivkraften: arbetsglädjen i tacksamhetens tecken, helt filtrerats bort.”

ÅSIKT · REFORMATIONEN 500 år

Hans Vestin, Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen