Nu är läsåret 2015/16 igång och det anmärkningsvärda är att så många lärare, nämligen nio stycken, beslutat sig för att lämna Norsjö. Troligtvis beror det inte enbart på pendling.
Hur ser den psykosociala arbetsmiljön ut i skolan? Struntar man i hur medarbetarna mår? Ledningen kanske gör som strutsen och gömmer huvudet i sanden för att slippa ta tag i problemen.
Föräldrar som har sina barn i skolan bör nog vara oroliga angående legitimationen som varje lärare skall uppvisa efter den första juli 2015. Andelen behöriga lärare i Norsjö är för närvarande 63,8 procent enligt Skolverkets uppgifter, bland det lägsta i hela riket och tendensen pekar tyvärr nedåt. Trots ledningens uttalande att det inte finns någon anledning till oro för det finns sökande på alla utlysta tjänster.
Tjänster kan bemannas genom att anställa icke behörig personal, då kan man hävda att det inte är brist på personal. Tjänsterna är tillsatta med ett namn på ett papper. Men det räcker inte!
De stora förlorarna är tyvärr eleverna som inte får den kvalitet i utbildning som de äger rätt till. Föräldrar bör börja kommentera hur det verkligen är ställt i skolan. Fakta och kritik som kommer fram måste åtgärdas för att det ska kunna bli en förändring.
När och hur tänker skolledningen vända på den negativa trenden angående behöriga lärare? Enligt en forskningsrapport är ledare i verksamheterna viktigast! Men var finns Norsjös ledare?
Sören Stenlund, Sigbritt Gran, Gunnel Gran, samtliga Norsjö
Svar direkt
Tack för ert engagemang! Vi delar uppfattningen om vikten av legitimerade och behöriga lärare.
Från höstterminen 2015 startas inte de nationella programmen vid Norsjö gymnasium. Det beror på ett för lågt antal sökande. I och med detta minskar antalet medarbetare.
En del av de lärare som tidigare arbetade vid gymnasiets nationella program tjänstgör idag inom grundskolan, förutsatt att legitimation finns och behörigheten är den rätta.
Vid terminsskiften eller läsårskiften är det inte ovanligt med förändringar i bemanningen. Det kan bero på olika orsaker, att man varit vikarie men att ordinarie medarbetare är tillbaka i tjänst, att man erhållit arbete hos annan arbetsgivare eller att man ansökt om tjänstledighet etcetera.
Från den 1 juli 2015 krävs legitimation för att få sätta betyg och både legitimation och behörighet för att få undervisa. Alldeles färsk statistik, framtagen under september, visar att vid Norsjö kommuns grundskolor är 92 procent av lärarna legitimerade. Av dessa 92 procent är 85 procent behöriga i samtliga av de ämnen de undervisar i. Det är statistik som visar på ett bra läge i Norsjö och vi är glada över att det ser ut så när bristen på legitimerade lärare är stor nationellt. Den statistik som insändarskribenten hänvisar till avser läsåret 2014/2015.
Avseende psykosocial arbetsmiljö så står sådana frågor inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Den pedagogiska ledningen är väl representerad, vi har skolledare med rektorsutbildning och erfarenhet av ledningsuppdrag.
Insändarskribenterna hälsas välkomna att kontakta oss för svar på eventuellt ytterligare frågor.
Olof Johansson, rektor Andreas Berglund, biträdande rektor
Pernilla Hansson, vikarierande rektor
Therese Berg, verksamhetschef