Kuba är ett allt mer luggslitet ideal

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Utlandsresor ger ofta den egna invanda miljön ett annat ljus. Ibland även ett historiskt perspektiv.

Kuba var för många ett ideal när jag var student (tidigt 70-tal). Castro hade med hjälp av legenden Che Guevara övertagit styret.

Men verkligheten blev en annan. USA satte ön i handelsblockad, Rysslands intresse minskade också. Leva på att sälja socker, tobak och rom till andra länder blev inte lätt.

I dag är 50-talsbilarna en känd symbol. Stiliga men slitna. Och har man mat, skolor, bra sjuk- och äldrevård? Jo, alla tycks tas om hand. Men maten är knapp, basvaror fås på kuponger, och snittlönen är ca 250 dollar i månaden. Under fjorton dagar ser vi knappt en vanlig affär. Men turismen stöds, till och med amerikanarna får nu bygga hotell där.

Men enpartiväldet råder, Che Guevara står staty, och även om Fidel Castro inte ville göra detta råder enpartiväldet som tidigare. Att tycka fritt är riskfyllt, åka utomlands för de flesta otänkbart. En tobaksodlare vågar dock skoja om sina inkomster: ”Jag får 20 procent och staten tar 90”.

Vid en övernattning i stugby fotar jag hästar. Först när jag kommer hem blir jag varse hur magra de egentligen är.

Stefan Holmberg, Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen