Kommunen borde ge alla byar samma chans

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Fiberkabel för att snabbt och säkert överföra stora mängder data är enligt en enad expertis det bästa alternativet.

Dragningen av fiber är relativt dyrt men sedan är kostnaderna små jämfört med luftburna alternativ. Fiberkabel kan dessutom lätt anpassas till ökade datamängder.

Norsjö kommun gör en ambitiös satsning för fiberkabel till byarna. Men av alla byar så är inte Mensträsk och ytterligare någon by med i planen, trots att landsbygden behöver varje åtgärd som möjliggör för människorna att bo kvar.

Dessutom ökar möjligheten för unga människor att flytta in och bo i byar, då fiber ger bättre möjlighet till distansarbete och dito studier samt att starta eget företag.

För närvarande finns en konferensanläggning i Mensträsk.

Norsjös riksdagsledamot Isak From säger att de som bor och arbetar på landsbygden ska ha samma möjligheter till ett gott liv som medborgarna i resten av Sverige.

Norsjö kommun styrs av ett parti som förespråkar jämlikhet. Då borde alla invånare ges möjlighet till fiber. Dessutom anger kommunallagen att alla medborgare i en kommun ska behandlas lika.

Norsjö kommuns bokslut för 2016 gav ett ekonomiskt överskott, vilket är glädjande för en liten kommun. Men värre är att samma år minskade befolkningen med 51 personer.

Att använda pengarna i skattkistan till byarnas utveckling bör medverka till att människorna kan bo kvar och bli fler i byarna.

Därför borde det vara klok och framsynt politik att satsa på utbyggnad av fiberkabel till alla byar i kommunen.

Det måste även göras i Mensträsk och övriga byar som för närvarande inte finns med i planen.

Mensträskare

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen