Jag förstår inte mjölklogiken

Knäppt. Varför vill inte mejeriet ha mer betalt när det finns både kunder som vill betala mer?

Not Found2015-09-17 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om mjölk är intensiv. Mjölkbönderna går i konkurs. Det ropas på stöd. Men jag förstår inte mjölklogiken. Varför är mjölk så billigt?

Häromdagen träffade jag en person som driver en livsmedelsbutik. Han slog fast att den svenska mjölken är för billig. Han sa att han utan tvekan kan betala mer för mjölken. Han är också övertygad om att kunderna är beredda att betala mer.

Problemet är att det mejeri som levererar säger att de inte kan ta mer betalt och betala de svenska bönderna mer, på grund av världsmarknadspriset.

Mejeriet tar emot all mjölk som medlemmarna levererar, men kan bara sälja ungefär hälften av mjölken som förädlade produkter, exempelvis som mjölk i butik. Resten får bli mjölkpulver eller vad de nu hittar på.

Mejerierna har givetvis olika val. Som det är nu väljer de att betala lika lite till bönderna för all mjölk, och mjölkbonde efter mjölkbonde går i konkurs.

Alternativet vore att betala bönderna mer för den mjölk som förädlas, och även höja priset till butikerna. I Österrike finns ”A faire Milch” som är 10 cent dyrare per liter och dessa går till landsbygden. Det finns också dyrare från kor som betar och äter hö. Denna mjölk anses ha högre kvalitet.

Varför vill inte mejeriet ha mer betalt om det finns både kunder och handlare som vill betala mer? Varför går det med dyrare mjölk i Österrike, men inte i Sverige?

FÖRKLARA TACK

Priskriget på ost är smärtsamt
Läs mer om