Upp till kamp fotfolket

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Jag tycker inte det är klokt hur Skellefteå kommun behandlar sina sommarvikarier inom till exempel äldreomsorg och hemtjänst.

De får ett schema som ingen annan skulle arbeta på, som att jobba varje helg i sex veckor, eller bara kvällar och delade turer. Skulle ni som är chefer själva jobba på ett sådant schema?

Även dåligt med inskolning ”kostar pengar” och sedan en skit lön på detta. Självklart vill inte sommarvikarierna komma tillbaka.

Nej, något måste hända inom vården, arbete är slitigt och måste värderas högt och lönerna höjas

Dessutom är det inte rimligt att semesterperioderna börjar vid midsommar eller veckan före. Och visst är det skillnad på folk och folk. Cheferna kan ta semester när de vill, alla på en gång.

Hur får det ske? Upp till kamp fotfolket.

En som sliter

Svar:

Vi anställer cirka 700 vikarier varje sommar inom äldreomsorgen. Vi har genom åren byggt upp ett gediget inskolningsprogram med webbutbildning, teoripass och praktik. Introduktionen börjar tidigt under våren för merparten av vikarierna men en del hinner inte påbörja introduktionen tidigt på grund av sina studier eller att man söker sent till oss och då kan det blir det kort och komprimerat.

Det är mycket som påverkar schemaläggningen för sommarvikarier, men det sker alltid en individuell dialog med sommarvikarierna innan schemat läggs.

Vi vill att alla ska trivas och känna att man har en bra arbetssituation inom äldreomsorgen och vi tycker det är tråkigt om någon har fått den situation som beskrivs i insändaren. Vi vill att sommarvikarierna skall återkomma och arbeta hos oss i framtiden och vet att många vill det. Vår uppföljning efter sommaren 2016 visade att nio av tio var nöjda och ville ha fortsatt arbete hos oss. Vi försöker förbättra oss och utveckla verksamheten hela tiden så att vi ska fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare.

Kristina Markström, Verksamhetschef, Äldreboenden

Peter Näsström, Verksamhetschef, Hemtjänsten

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen