Tror du att drygt en miljard kronor räcker?

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Frågor till landstingsrådet Peter Olofsson.

I början av 2017 presenterades en fastighetsutvecklingsplan för Skellefteå lasarett för de närmaste 20 åren, där landstinget skulle satsa drygt en miljard kronor för att få till stånd en helt ny vårdbyggnad, upprustning av lokaler, utrustning, teknik och infrastruktur samt ett parkeringshus.

Hittills har 43 miljoner kronor anvisats till Skellefteå. Därför är landstingsrådet Peter Olofssons kommentar till behovet att redan nu låna mer än en halv miljard kronor som mycket märklig ”Bara investeringen i Skellefteå är inte den billigaste”.

Drygt en miljard kronor ska räcka till en ny byggnad för operationsavdelning, förberedande vård inför operation och en sterilenhet. Dessutom nya vårdavdelningar med 192 enkelrum, undersökningsrum och expeditioner till kirurgi, geriatrik-medicin och psykiatriklinikerna samt ombyggnad av gamla vårdavdelningar till öppenvårdsverksamhet.Tror du att drygt en miljard kronor räcker till ovanstående åtgärder?

Om inte vad är alternativet?

I Västervik bygger landstinget Kalmar nu en ny vårdenhet för psykiatrin till en beräknad kostnad av 1,3 miljarder kronor. Västerviks upptagningsområde omfattar drygt 21 000 invånare.

Skellefteåuppropet emotser tacksamt svar av landstingsrådet Peter Olofsson.

Tage Ljungholm,Skellefteå

Svar direkt

Utvecklingen av Skellefteå lasarett är både nödvändig och välkommen. Utvecklingen av svensk sjukhusvård tog riktig fart under åren 1950-60 och en bit in i på 1970-talet. Det är även anledningen till att många av våra byggnader kommer från just den tiden.

Därför är det naturligt att många av byggnaderna inte lever upp till de krav som sjukvården i dag och i framtiden behöver. Därför är det positivt att vi nu har en fastighetsplan som siktar framåt.

Det finns många utmaningar när vi nu ska förverkliga planerna, en är att klara stora investeringar under en kort tid. Därför har vi beslutat om att ta lån till delar av dessa investeringar, något vi kommer att behöva göra en tid framåt. Vårt uppdrag att tillgodose hälso- och sjukvård dygnet runt, årets alla dagar kommer att finnas kvar trots att vi bygger nytt.

Detta gör att vi måste planera våra byggnationer mycket grundligt och flytta verksamheter som finns i byggnader som ska rivas eller renoveras. Ett arbete som inte kan ske över en natt.

Vad det gäller förverkligandet av fastighetsplanen på Skellefteå lasarett så går arbetet enligt plan. Just nu är planering och omflyttning av verksamheter i full gång.

Jag tycker det är viktigt att ha i åtanke att vi under hela byggprocessen ska klara vårt uppdrag om en god hälso- och sjukvård i obegränsad omfattning. Det ställer stora krav på vårdpersonalen. De är de stora hjältarna i detta arbete som tvingas till merarbete och provisoriska lokaler.

Men jag hoppas att både personal och Skelleftebor kan leva med detta när målet är ett sjukhus som klarar framtidens krav.

Peter Olofsson (S), Landstingsstyrelsens ordförande

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen