Höjningen är skamlig

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Jag har jobbat inom städet på Skellefteå kommun i 18 år. Jag har offrat egna bilar, bensin och en massa tid på att få arbetslivet att fungera ihop med det privata livet. Jag har bitit ihop ekonomiskt, skuttat av glädje, skrattat och varit glad.

Jag har även varit flexibel, tänkt utanför ramarna och haft kraft att orka stiga upp de tidiga morgonarna.

Men nu är verkligen måttet rågat. Med tanke på hur lågavlönade, ouppskattade och hur lågt nere på arbetsstegen vi är så är det rent skamligt att höja avgiften för personalparkeringen så mycket att vi som redan är lågavlönade ska drabbas hårdare än de som tjänar mycket mer pengar per månad och till och med har pengar över. För oss lågavlönade svider det redan som det är.

Vi som bor längre utanför stan har ingen möjlighet att cykla till och från jobbet och någonstans måste man ju få parkera bilen.

Det jag menar med denna insändare är att de som redan har liten inkomst blir mest drabbade, så tänk er för. Ni vill ju att kommunen ska växa och att vi ska bli 80 000 invånare. Och Skellefteå kommun är faktiskt en av de rikaste kommuner i detta avlånga land. Så istället för att bryta ner oss, lyft upp oss så vi kan göra ett bra och viktigt jobb. För ni behöver oss i alla verksamheter.

Besviken städare

Svar direkt

Skellefteå kommun måste följa skatteverkets lagar. I Skattebetalningslagen finns beslutat att arbetsgivaren måste ta hänsyn till skattepliktiga förmåner när skatteavdraget beräknas. Parkeringsförmånen ska värderas till det pris som den skatteskyldige skulle ha fått betala på orten om hen själv skaffat sig tjänsten. Det vill säga om du skulle köpa din p-plats av ett annat privat företag eller liknande.

Anledningen till den kraftiga ökningen är att årsavgiften för personalparkeringsplatser inte har höjts sedan början på 2000-talet och därför inte har följt med ökat marknadsvärde. Marknadsvärdet för p-platser i centrala Skellefteå ligger mellan 3 600-4 000 kronor per år. Utanför centrala Skellefteå är marknadsvärdet 2 200-2 700 kronor per år. Skellefteå kommun behöver därför höja avgiften för att personalen inte ska riskera förmånsbeskattning.

Anna Burén, verksamhetschef parkering, Skellefteå kommun

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen