Insändare: Musiken är viktig för inlärningen – stå upp för Kulturskolan

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Musiken är viktig för inlärningen – stå upp för Kulturskolan

Det är viktigt att ge patienten rätt medicin för sin åkomma. Fel medicinering kan förvärra skadan. Är det inte just detta som Skellefteå kommun är på väg att göra när Kulturskolans möjlighet att ge undervisning på skoltid rycks undan?

Bakgrunden är skolkontorets tolkning av Skolverkets ändrade riktlinjer i kampen för bättre skolresultat.

Men det verkar just vara en tolkning som vår kommun gör av dessa nya målsättningar. Något som knappast torde vara den medicin som ger önskat resultat i fråga om skolresultaten.

Finns det något som tyder på att Kulturskolans verksamhet har försämrat elevers prestation i skolan?

Tvärtemot är det väl ganska väl dokumenterat hur olika estetiska uttryck har stor betydelse för inlärningen.

Åtgärden riskerar dessutom att bli en klassfråga. Mycket talar för att det blir de elever som har ett starkt föräldrastöd hemifrån som väljer kvällslektioner och klarar av den disciplin som det kräver. Medan de som saknar detta stöd inte längre får del av kulturskolans verksamhet i lika hög grad.

Än en gång en missriktad medicin för att nå högre skolresultat. För det är väl inte minst dessa grupper som Skolverkets goda intentioner gäller?

Jag är själv oerhört tacksam för de år jag fick del av det som då hette Skellefteå musikskola. Såklart önskar jag därför kommande generationer samma goda möjligheter att få växa och utvecklas.

Skellefteå är känt för sitt rika musik- och kulturliv. Till stor del kan vi tacka vår Kulturskola för det. Den åtgärd som nu föreslås för elevers skolresultat kan slå undan benen för detta.

Därför, skolkontor och förtroendevalda, stå upp för Kulturskolans möjlighet att på bästa sätt bidra till kommunens utveckling och våra barns bästa.

Kort sagt, medicinera inte fel!

Johan Holmgren, Ursviken

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen