Insändare: Kommunens verksamhet ineffektivt utan öppen konkurrens

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Den 2 oktober svarade två chefer på Skellefteå samhällsbyggnadskontor på en insändare om bland annat kommunens åkeriverksamhet.

Om det nu är så att Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor har ett av Sveriges största åkerier i egen verksamhet och till det också verkstäder för service och underhåll i nyinvesterade lokaler (gamla Wipro) så är det väl inte särskilt mycket begärt om herrarna Holmér och Mellberg kommer med sakliga fakta och inte bara påståenden om att man bedriver verksamhet effektivt och sparar skattepengar genom sin egenverksamhet. Jag efterlyser jämförelsetalen som styrker detta.

Det är visserligen sant att Skellefteå är en glesbygdskommun, inte den femte men väl den åttonde i storlek enligt vad jag kan finna.

Hursomhelst, ibland dessa åtta kommuner så är Skellefteå kommun den i särklass högsta kommunala kostnaden per person och yta.

Skellefteås kostnad är 5,95 kronor per person och kvadratkilometer (Kommunala kostnader per person, 59 200 kronor dividerat med 9 957 kvadratkilometer).

Nu behöver ju det inte i och för sig betyda att just Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor är minst effektiv. Men detta ständiga argument att de kommunala kostnaderna och antalet anställda i Skellefteå kommun beror på just den stora ytan verkar svår att styrka.

Kanske är svaret så enkelt att det bara handlar om ineffektivitet på grund av det inte utsetts för konkurrens. Jag misstänker i alla fall att det är just så det förhåller sig.

Om verksamheten bedrevs i bolagsform, som det borde vara, så skulle man tvingas till upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Istället väljer Skellefteå kommun att gömma det hela genom att bedriva verksamheten i en kommunal förvaltning, vilket direkt och indirekt missgynnar skattebetalarna på flera sett.

Tvivlande Anders

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen