Fler frågor än svar

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

För knappt en månad sedan annonserade staden politiker med stolthet i rösten att det planerade kulturhuset i Skellefteå uppmärksammats av utomstående finansiärer som skulle vara beredda att gå in och ”köpa” projektet, det vill säga finansiera och bygga i första hand. Försäljningen (inte helt korrekt) skulle i så fall bli en affär i miljardklassen sades det.

Det har varit ganska tyst i frågan och många är vi som undrar vad som egentligen hänt och vad som är på gång förutom att projektet försenas ett halvår. Norran verkade inte ha kraft och mod att ställa de givna frågorna vid presskonferensen.

Har hotellmagnaten dragit sig ur projektet? Har man nu insett att investeringskostnaden kommer att bli runt miljarden? Upphandlingen av grunden visade ju på en gigantisk kostnadsskillnad mellan lägsta, alltså det vinnande anbudet, och högsta anbud.

Jag är helt övertygad om att sådant här upplägg med en extern finansiär/byggare/ägare kommer att bli väsentligt mycket dyrare för kommunen än om man gör det i egen regi. Ägaren kommer att kräva oskäligt höga hyror och förändringar/tillägg i byggnaden kommer att kosta skjortan. Vi har ett färskt exempel i nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Den här typen av finansiellt upplägg brukar vara vanligt när utvecklingsländer vill dra till sig utländska investeringar. Men Skellefteå påstås vara en rik kommun och borde då inte behöva ta till sådana här lösningar, kan jag tycka.

Har investeringen rusat i höjden och man inte tror sig kunna finansiera det hela i egen regi, ja avstå då eller skjut projektet på framtiden.

Martinsson

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen