Tecken på bristande ansvar

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

ag skulle vilja börja med att tacka Stadsmissionen för sitt jobb, men samtidigt tycker jag faktiskt att kommunen brustit i sitt ansvar och att det är därför vi behöver Stadsmissionen.

Alla människor ska ha tak över huvudet och mat på bordet, så är det bara.

När inte Skellefteå kommun klarar av detta så brister man i sitt ansvarstagande.

Naturligtvis ska inte kommunen stå för julklappar till barnen, men tak och mat tycker jag kommunen ska stå för.

Hur många bostadslösa har vi i kommunen? Kanske något för undersökande reportrar på Norran att ta reda på.

Vad är det som gör människor i Skellefteå bostadslösa? Varför får de inte hjälp via socialen?

Allt kan inte ha med missbruk att göra, som väldigt många tror.

Mattias Edström, Skellefteå

Svar direkt

Jag instämmer i ditt tack till Stadsmissionen för det arbete de utför. Stadsmissionen erbjuder en gemenskap som är mycket positiv och viktig för många människor i vår kommun. För att stödja Stadsmissionen i detta viktiga arbete är också kommunen en av de största bidragsgivarna till Stadsmissionen.

Nu över till dina frågor:

När det gäller bostadslösa i kommunen är det så att Socialstyrelsen i början av april 2017 genomförde en kartläggning av antalet bostads- lösa i alla kommuner i landet. Det är den senast tillgängliga statistik vi har. Av samtliga kommuner i Norrland med 25 000 eller fler innevånare hade Skellefteå lägst antal bostadslösa.

En anledning till detta är att vi arbetar aktivt med att motverka hemlöshet bland annat genom ett gott samarbete med bostadsbolag och då framförallt Skebo. Utan att ha någon tillgänglig statistik för dagsläget, är vår upplevelse att antalet bostadslösa kan ha ökat beroende på en hårdnande bostadsmarknad.

Varför finns bostadslösa i Skellefteå? Det har inte alltid med missbruk att göra, precis som du skriver, även om missbruk många gånger är en stor orsak. Det kan även handla om att man inte betalar sin hyra och får stora skulder för detta eller att man misskött sitt boende genom att störa andra hyresgäster.

Den tuffare hyresmarknaden med stor efterfrågan på bostäder, innebär också att det blir svårare för personer med hyresanmärkningar att få tillgång till lägenheter.

Varför får de inte hjälp via socialen? Vi hjälper väldigt många tillbaka till ett boende, men vi har inga egna lägenheter utan är helt beroende av gott samarbete med hyresvärdar.

Utan de insatser som kommunen/socialtjänsten gör skulle antalet bostadslösa vara mångdubbelt fler. Avslutningsvis vill jag säga att kommunen inte kan lösa alla utmaningar som finns i dagens samhälle och därför är det oerhört viktigt att individer, allmänheten, föreningar och sammanslutningar också bidrar till att vårt samhälle blir bättre för alla att leva i.

Pär Åhdén, avdelningschef för Individ och Familjeomsorgen i Skellefteå kommun.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen