Borde de som kommer hit tvångsvaccineras?

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Har det forskats i varför mässlingen kommit tillbaka till Sverige, ett land som varit fritt från mässling i väldigt många år?

Har det att göra med att föräldrar inte vaccinerar sina barn längre? Kan det ha att göra med invandring av ovaccinerade personer?

Hur sköter Sverige vaccinationskontroll av invandrande människor? Erbjuds de vaccinationer?

Jag vet att det låter rasistiskt, men jag skyller detta utbrott på invandrande och att det är ovaccinerade personer som sprider smitta.

Det är på inga sätt menat rasistiskt, men det är bara som jag klurat ut hur smittan kommer hit till landet med utrotad mässling.

Borde de som kommer hit erbjudas vaccinationer redan vid gränsen? Borde de tvångsvaccineras?

Dags att vakna

Svar direkt

Viljan att vaccinera sina barn enligt det allmänna vaccinationsprogrammet i Västerbotten är god.

Enligt den senaste sammanställningen som gäller barn födda 2014 har 98,2 procent vaccinerats mot mässling. Det svenska vaccinationsprogrammet är mycket framgångrikt och bygger på information och frivillighet.

Samma erbjudande om att komplettera sina vaccinationer vid behov går ut till våra asylsökande i samband med hälsoundersökning.

Då vaccinationstäckningen är god även i många andra länder är det inte alla som behöver vaccination mot mässling och många äldre har redan haft sjukdomen, precis som människor födda före 1960 i Sverige.

Om man bor i Sverige är det störst risk för att smittas med mässling i samband med en utlandsresa, även till resmål i Europa. I Italien har man haft ett stort utbrott med drygt 4 000 fall under 2017.

Nej, jag tror inte på tvångsvaccination utan på fortsatt god information och ett frivilligt erbjudande till alla.

Det kommer att skydda oss från större utbrott både nu och i framtiden.

Stephan Stenmark

Smittskyddsläkare

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen