Bojkott bästa vapnet

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Nu har det gått åtta månaders sedan företagsledningens Jörgen Sköld, chef för Fazers Bageris verksamhet, informerade de 60 anställda på Lövånger Bageri i Hökmark att bageriet ska läggas ner. Bageriet är ortens näst största arbetsplats och motsvarar en nedläggning av fyra Volvo- anläggningar i Umeå á 1 300 anställda.

Efter chocken började de anställda och folk på orten organisera motstånd mot en nedläggning. Namnlistor skrevs på och en Facebook sida ”Protestera mot Fazers varsel om nedläggning av Lövångerbröd i Hökmark” upprättades. Så långt gjordes allt rätt.

Klubbens ordförande Thomas Walther berättade att ”Ombudsman hörde av sig snabbt och sa att han anlitat en löntagarkonsult. Nu blir det väl att förhandla, förhandla, förhandla och vad ska det leda till? Jag vet inte.”

Helt riktigt så ledde det ingen vart. Felet var att lägga motståndet i händerna på ombudsmän. Samma sak hände på Element Six i Robertsfors. Jag menar att de avväpnade motståndet.

Varje nedläggning är unik. I Robertsfors skulle en strejk ha kunnat hjälpa. I Hökmark är det en nationell köpbojkott som kan var bästa vapnet.

Mitt tips är att ni i Hökmark organiserar en egen arbetsgrupp. Ordna en stor lokal demonstration med krav på att Fazer överlåter hela sin verksamhet (med lokaler och maskiner) till de anställda, annars blir det en nationell köpbojkott mot Fazer. Kalla på massmedia. De kommer säkert.

Kontakta lämpligen företaget Coompanion Nord som finns i Umeå. De har stöd av statliga Tillväxtverket och kan därför i inledningsskedet utan kostnad utreda möjligheten för de anställda att själva ta över fabriken.

De gör även marknadsundersökningar och kollar hur försäljningsorganisationen kan ordnas.

Östen Andersson, Robertsfors

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen