Använd sunt förnuft

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.
Ger sitt svar. Länsrådet Lars Lustig svarar på skribentens kritik mot Länsstyrelsen. Foto: Pressbild.

Jag läser i tidningen Norran, den 2 september, att länsstyrelsen har fått in ett anonymt mejl som kräver att få ut alla diarieförda handlingar under 2017. Det står vidare att Västerbottens länsstyrelse har tagit detta mejl på allvar och motiverar det med att man följer lagen om offentlighetsprincipen. Man har startat att själva granska alla handlingar ur sekretessynpunkt och hunnit med de två första veckorna av 2017.

Ringer det inga klockor hos länsrådet? Anonym – vem skall ni skicka materialet till? Om någon kommer och vill hämta materialet, hur kan ni då veta att det är rätt person som kvitterar ut materialet? Är det inte rätt person, då har ni ju ändå inte följt lagen. Hur troligt är det att en anonym person vill hämta ut ett par kubikmeter kopierat papper?

Jag blir så besviken när tjänstemäns enda förklaring är att ”vi följer lagen”. När sa någon tjänsteman att ”vi följer sunt förnuft”. Bara för att ni är en statlig myndighet så får ni ju inte handskas med skattepengar hur som helst. Varje krona skall prioriteras så att varje annan användning av kronan är sämre.

Jag hade i alla fall förväntat mig att ni bara gjort två veckor och sedan bett den anonyme komma o hämta början av begäran. Jag tror inte att detta är en attack mot offentlighetsprincipen. Jag tror detta är en intelligenstest på länsstyrelsens personal.

Stig Lennart Jonsson, Bureå

Svar direkt

Frågor om utlämnande av allmänna handlingar regleras av tryckfrihetsförordningen som är en av våra grundlagar. Där framgår att varje svensk medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar hos våra myndigheter. Tryckfrihets­förordningen är också tydlig med att en myndighet inte får efterforska vem det är som begär ut en handling eller i vilket syfte.

Sedan handlade inte den aktuella begäran hos Länsstyrelsen om att skriva ut ett par kubikmeter papper, som Stig Lennart Jonsson skriver, utan det handlade om att få ta del av handlingar på plats, dvs. inga kopior av pappershandlingar eller överföring i digital form. Som myndighet måste vi oavsett form för utlämnande alltid göra sekretessbedömningar av alla handlingar innan vi kan lämna ut dem. Dessutom gjorde vi faktiskt exakt det som Stig Lennart Jonsson tycker att vi borde ha gjort nämligen vi granskade enbart handlingar för de två första veckorna 2017, eftersom det var vad vi resursmässigt mäktade med under förra veckan, och bedömde att den som efterfrågade materialet kunde ta del av vid ett och samma tillfälle.

Offentlighetsprincipen är en central princip i vårt demokratiska samhälle och bör värnas till varje pris. Däremot bör den nyttjas med gott omdöme, vilket man med visst fog kan ifråga­sätta om den person som begärde ut handlingarna hade. Men även om vi på Länsstyrelsen skulle tycka det, spelar det i ett sådant fall ingen roll. För att följa lagen som Stig Lennart Jonsson säger sig vara besviken över att vi gör vid Länsstyrelsen i Västerbotten det vill jag meddela att vi avser fortsätta med.

Lars Lustig, Länsråd

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen