Även vi i Jörn rätt till en rimlig kommunal service

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Det är med bestörtning jag läser förslaget till nya öppettider för Jörns återvinningscentral.

För i vanlig ordning så blir utveckling av en kommunal verksamhet i Jörn liktydigt med stängning.

Är det verkligt rimligt att ställa en kommundel utan återvinningscentral under hela vintern?

Rekryteringsproblemen ni hänvisar till kan omöjligt vara orsaken. Behöver ni stöttning med det kan jag absolut hjälpa till med den saken, säg bara till.

Men å andra sidan, inom andra kommunala verksamheter, till exempel äldreomsorg, barnomsorg och måltid, så är man anställd i hela Skellefteå kommun och tvungen att täcka upp där det behövs.

Det borde väl rimligen gälla även ”tekniska”, eller är mansdominerade verksamheter undantagna?

Stölder torde förekomma på samtliga återvinningscentraler i kommunen så av vilken anledning blir det ett argument för att stänga just i Jörn?

Och på vilket sätt påverkas nedskräpning positivt, om man tar bort möjligheten att använda en återvinningscentral? Minskar mängden skräp då, eller hur funkar det?

Ni hänvisar även till våra synpunkter, framförda vid ett allmänt möte i september. Hur många av dessa synpunkter förordade stängning?

Jag har alltid trott att det låg i kommunens intresse att vi tar miljöansvar och använder oss av en återvinningscentral för att sortera vårt skräp, men tydligen inte. Eller är en sex mil lång extra biltur, till Bolidens återvinningscentral, ett bra miljötänk? Jag tycker inte det.

Det måste bli ett slut med att stänga, sälja och lägga ned kommunala verksamheter i Jörn. Vi är också en del av kommunen och vi har rätt till en rimlig kommunal service, på plats.

Eller ska det gå så långt att Tekniska till slut rullar ihop asfalten från gatorna i Jörn, och rullar ut den lite mer tätortsnära? På Hedensbyn kanske?

Vore det möjligt så skulle det ske, var så säker.

Mats Boström, Granbergsträsk

Svar direkt:

Vi mäter samtliga besök på våra återvinningscentraler och vi ser i dessa mätningar att det är otroligt få besökare på återvinningscentralen i Jörn under vintermånaderna.

Det blir mycket höga kostnader per besök. Vid vår medborgardialog i Jörn i september framkom det även att vid besöken var det mestadels förpackningar som lämnades under vinterperioden.

Vi förklarade då att dessa förpackningar kan lämnas vid producenternas återvinningstation som är placerad vid Coop Nära.

Vi har verkligen försökt att rekrytera personal till återvinningscentralen men inte lyckats.

Vad gäller stölder och nedskräpning vid centralen så tror vi att de minskade öppettiderna med borttransport av allt material kommer att leda till mycket mindre intresse att bryta sig in, förstöra och skräpa ner i – och runtomkring centralen.

Förslaget finns publicerat på Skellefteå kommuns hemsida samt i Jörn på anslagstavlor. Vi välkomnar allas synpunkter fram till den 15 november. Läs mera på www.skelleftea.se/avfall

Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen