Vi finns men syns inte

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Vi har i flera år fått höra från olika chefer och självaste landstingsdirektören att det är dags att satsa på läkarsekreterarna. Vi läkarsekreterare har ansett ”onödiga” med sjunkande löner som resultat.

På en sekreterarkonferens för cirka tre år sedan erkände både landstingsdirektören Anders Sylvan och vårdområdescheferna det nu skulle satsas på oss. Vi har fortfarande inte sett röken av någon som helst satsning. Vi har pensionsavgångar som inte ersätts, vi har inte den återväxten vi skulle behöva. Att hjälpa elever och studerande finns det väldigt lite tid till då vi knappt hinner med vårt arbete i normala fall.

Läste för en tid sedan om en sjuksköterska som liknade sjukvården med en människokropp, där musklerna är undersköterskorna, ryggraden är sjuksköterskor, hjärna är läkare, händer är arbetsterapeut och fötterna är sjukgymnaster.

Dock glömde sjuksköterskan en viktig yrkesgrupp, vi som är medicinska sekreterare. Detta yrke vill jag likna vid nervtrådarna, vi finns överallt men vi syns inte. Utan en medicinsk sekreterare skulle inte läkarna ha tid alls för sina patienter.

Vi får inte upp lönen och läggs på fler och fler arbetsuppgifter. Vi utbildar oss två år på universitetet och är inte ens i närheten av vad sjuksköterskorna har i lön. Landstinget har i många år lovat att de ska satsa på de medicinska sekreterarna både med resurser och i lönekuvertet. Än har vi inte sett röken av varken det ena eller det andra. I min arbetsgrupp hade vi i år en löneökning på i snitt 1,95 procent.

Har du funderat på när du träffar en medicinsk sekreterare? Vi vårdar inte men vi ser till att olika skeden i vården dokumenteras. Vi finns i receptionen och i telefonen när du ringer, vi underlättar och servar många fler yrkesgruppen än bara läkarna, listan exempel kan göras mycket lång beroende på vilken klinik vi arbetar på.

Babinski

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen