Jag har varit anställd inom äldreomsorgen i drygt 30 år. Har alltid varit stolt över mitt yrke, alltid trivts med mitt arbete, oavsett förändringar. Och det är många, en del bra och en del mindre bra.
Men nu ska förändringar genomföras utan att hänsyn tas till våra åsikter. Medbestämmandelagen, hallå var är du?
Skrämmande är att alla förändringar görs utan några som helst risk- och konsekvensanalyser.Mottot är tydligen att blir det inte bra så gör om det igen, och igen och igen. Till slut så blir det nog bra.
Märk väl att detta finansieras av skattemedel.
Men vi undersköterskor och vårdbiträden har tålmodigt accepterat det mesta, alltid med våra äldres behov av vård och omvårdnad i centrum.
Men nu jävlar får det vara nog.
Ejja Häman Aktell har på något underligt sätt kommit fram till ett sätt att locka unga, nyutbildade undersköterskor till vår kår. Med hennes modell blir vi nog fler ska ni se.
Men idag finns nästan inte några utbildade, eller outbildade, kommande kollegor att uppbringa, men håll i er alla läsare: för nu kommer modellen som löser problemet:
Vi ska arbeta minst fem av tolv helger, notera att jag skriver minst.
Jag undrar verkligen, hur tänker du Ejja Häman Aktell?
Men du Ejja, känn lugnet. Vi är fullständigt nöjda med att ”bara” arbeta var tredje helg, jul nyår, påsk, ja alla storhelger.
Sedan har schemaläggningen centraliserats och vi har blivit informerade om att ingen hänsyn tas till privatlivet. Det är bara att rätta sig i ledet.
Maktpiskan viner…
Jag är en heligt förbannad, kränkt, förringad och nedtryckt ”medarbetare.” Men slår man även en hunsad hund ofta och hårt biter den tillbaka.
Jag vill med denna insändare mana till strid, alla kollegor, håll huvudet högt och knyt nävarna. Upp till kamp kamrater!
Jag ber er, alla medborgare och anhöriga till våra äldre i Skellefteå kommun, att stödja oss i kampen mot försämrade arbetsvillkor.
Tidigare stolt undersköterska
Svar direkt
Det förändringsarbete som pågår skulle inte låta sig göras utan våra medarbetares åsikter och synpunkter, vi välkomnar dessa.
Med den informationen som grund kan vi väga in konsekvenser innan beslut tas som ska fungera nu och i framtiden. Bristen på vård- och omsorgspersonal är stor i hela landet, inte bara i Skellefteå.
Både inom förvaltningen och socialnämnden har vi försökt vara framsynta och satsat bland annat på utbildningsprojektet Omsorgslyftet och på en bemanningsakademi.
Försämrade arbetsvillkor är det sista vi vill uppnå. Att arbeta helger har omsorgspersonal alltid gjort och det är en förutsättning för att kunna ge omsorg åt den som behöver det.
Med en bra schemaläggning kan både medarbetares och de äldres omsorgsbehov bli tillgodosedda.
Kenneth Fahlesson (S)
Socialnämndens ordförande
Staffan Näslund
Förvaltningschef
”Vi ska förtydliga hur man lägger semestrar.”Äntligen tydliga mål i äldreomsorgenTack för att du skrev om oss i äldreomsorgenJobba i äldreomsorgen - då behöver du inte något privatliv