Gynekologisk cancer i fokus

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Visste du att gynekologisk cancer drabbar 2 800 kvinnor varje år bara i Sverige?

Visste du att i stort sett alla fall av livmoderhalscancer beror på HPV, och att det finns stora vinster med att vaccinera både flickor och pojkar?

Visste du att symtomen för äggstockscancer ofta är mycket diffusa som diffus smärta i magen, nydiagnosticerad IBS efter 50 år, svullen mage? Detta leder tyvärr till att äggstockcancer ofta upptäcks i senare skeden.

Visste du att ärftlighet ligger bakom 15-20 procent av alla fall av äggstockscancer och att även män kan bära dessa anlag vidare? Visste du att en del av dessa ärftliga anlag också ger en ökad risk för tjocktarmscancer och prostatacancer?

Visste du att många av de som behandlats för cancer i bäckenområdet får sena biverkningar som exempelvis avföringsläkage och urinläkage?

Det är några av de frågor som Nätverket mot gynekologisk cancer i Västerbotten uppmärksammar den 27 april, på gyncancerdagen.

Alexandra Andersson, Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen