Fem mil till container

Arkivbild: Lars Eriksson

Arkivbild: Lars Eriksson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-03-30 02:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vår Herre skapade jorden måste han ha gjort ett tankefel. Det kunde väl aldrig vara meningen att det skulle uppstå en landsbygd, som hela tiden är en belastning för stadsborna. Dessa urbota individer som inte har vett att flytta in till städerna.

Men det värsta var att han skapade Kalvträskarna. Detta underliga släkte som gör allt för att bita sig fast i urskogen. Till råga på allt elände långt från centrum och utan farbara vägar.

Norsjö kommun upptäckte tidigt att den har byar utanför centralorten och ordnade för länge sedan med en mobil återvinningsstation, långt innan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, övertog ansvaret för återvinningen.

Där fungerar det bra med att flytta omkring anläggningen mellan byarna, men inte i Skellefteå kommun. Det måste ligga en ofantlig kostnad i detta.

Undertecknad har naturligtvis varit i kontakt med kommunen, men de hänvisar till FTI. Naturligtvis har jag även varit i kontakt med dem.

En ambulerande anläggning skulle täcka alla byar mellan Kalvträsk och Burträsk. Varje by fick ha den en viss tid innan den drogs vidare till nästa ställe.

Då det idag inte finns något politiskt parti som värnar om landsbygden så är förhoppningarna små att våra röster ska höras. Det är tydligen meningen att vi ska köra de fem milen till Burträsk för att bli av med glas, burkar, tidningar med mera.

Någon slags straff måste det finnas för att knäcka de rackarns dumskallarna som hela tiden får andas frisk luft och vandra i vacker natur.

Ge mig en klok människa som kan förklara vad som är problemet och varför det här med återvinning inte går att lösa.

Claes-Olav Bohman

Kalvträsk

Svar direkt

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ansvarar för omkring 5 800 återvinningsstationer runt om i landet där allmänheten kan lämna sina förpackningar och tidningar för återvinning.

Inom Skellefteå kommun har vi 38 återvinningsstationer. Utanför tätorterna är vår målsättning att få bygglov i anslutning till åretruntöppna affärer så att de boende kan lämna tillbaka sina använda förpackningar samtidigt som man handlar nya förpackade varor.

Den lösning med ambulerande insamlingsvagnar, så kallade miljövagnar, som efterfrågas i insändaren finns mycket riktigt bland annat i Norsjö kommun drivs och finansieras helt och hållet av kommunen, är inte enbart avsedda för förpackningar och tidningar utan även annat avfall.

Lars Hafvenström

Regionchef

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

undefined
Arkivbild: Lars Eriksson
Läs mer om