En kortare version av insändaren har publicerats i Norrans pappersupplaga.
Biogas bättre än kärnkraft, skriver L J Marklund i Norran den 29 september.
Det råder så många fantasifulla förhoppningar som tyvärr saknar kontakt med verkligheten, som att göra fordonsbränsle av matavfall. Ett halvt kilo om dagen från varje människa blir högst två deciliter fordonsbränsle och hur långt man kan köra bil på det behöver jag inte berätta.
Gör gärna biogas av avfall och omvandla det till el och värme. Men försök inte att köra fordon med det, det är både dyrt och dumt.
Många stirrar sig blinda på energin och hamnar helt fel i uppfattning för det finns ingen brist på energi. Det är maskinerna som skall omvandla energin till användbar form där den behövs när den behövs som är problemet.
Vindkraft kan inte ersätta kärnkraft. Men om vi ändå tänker tanken och vill ersätta Forsmarks kärnkraftverk med 3 000 MW effekt så går det åt 6 000 miljoner kvadratmeter landskapsyta för att samla in vinden.
Det motsvarar en yta på 60 x 100 kilometer som blir totalförstörd för boende och fritid. Det går åt 50 gånger mer betong, stål, koppar, plast, neodym mm till att bygga vindkraft i förhållande till kärnkraft och då kan bränsle och växellådsolja få vara inräknat.
Om vi i stället skall ersätta Forsmark med biobränsle där tillväxten är ca 0,1 W/kvm går det åt en netto odlingsyta på 300 x 100 km. Jag skrev netto för till det kommer arbete, transporter och andra förluster i kedjan.
Tyvärr Marklund, den där sloganen 'sol, vind och vatten' är inte så bra som det låter. I själva verket är vindkraft det dyraste och skitigaste av alla alternativ. Tack och lov har kärnkraft en enorm potential att utvecklas.
Professor Wallenius på KTH kommer troligen att bygga en kärnkraftsreaktor Gen4stor som en fotboll. Den levererar energi som två vindkraftverk och bränslet räcker i 40 år utan påfyllning. Avfallet från den el du Marklund använder under din livstid ryms i en kaffesked och måste slutförvaras i 100 år.
På grund av politiska låsningar i Sverige får han inte bygga den här utan i Canada som inte har lika fördomsfulla och okunniga politiker som de svenska. Redan nu får isbrytare, handelsfartyg, satelliter och byar i Arktis sin el och värme från små friggebostora kärnkraftverk.
I Kina och USA forskas det på att tillverka syntetiskt flygbränsle med kärnkraft som energikälla. Utvecklingspotentialen är enorm och bränslet räcker till mänsklighetens behov så länge som solen lyser.
Lars Cornell, Gamleby