En jeopardy-utredning

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Hjälpmedel Västerbotten flyttar sitt centrallager från Skellefteå lasarett till Umeå. I och med flytten försvinner även 13 tjänster från Skellefteå. Så löd de braskande tidningsrubrikerna under februari 2016. Orsaken var det sparkrav på fem miljoner som Hjälpmedel Västerbottens läns landsting stod inför.

Nämnden för funktionshinder och habilitering har under många år haft en ekonomi i balans men under senare tid har nämnden redovisat röda siffror avseende hjälpmedel. En jeopardy-utredning genomfördes. Nu har det gått drygt ett år sedan centrallagret för hjälpmedel flyttades från Skellefteå till Umeå och det således dags att fråga sig: Hur blev det?

Av de 25 tjänster finns i dag 11 kvar plus några resurspersoner. Dessa personer hjälper Umeå med rekonditionering och förser Lycksele med hjälpmedel, arbetsuppgifter som skulle skötas av Hjälpmedel Umeå. Ingen personal flyttade med till Umeå. Hjälpmedelscentralens pallställ i Skellefteå såldes snabbt som attan och nu står alla hjälpmedel på golvet vilket innebär mycket dålig arbetsmiljö.

Under kvällar och helger fungerar inte hjälpmedelshanteringen. Rekvirering från Umeå och transporter av hjälpmedel till Skellefteå är under all kritik. Finns inget logistiktänkande. Sammanfattningsvis: Av den tänkta besparingen på fem miljoner kronor har det hittills blivit noll kronor.

14 arbetstillfällen flyttades till Umeå. Underlaget för flytten av centrallagret är en Jeopardy-utredning. Sämre arbetsmiljö. Stora brister i logistiken. En expertbedömning är att med pallställ och effektivare lagerhållning hade det funnits möjlighet med fortsatt centrallagerhållning av hjälpmedlen i Skellefteå.

När vi startade Skellefteåuppropet 2012 var antalet anställda på lasarett 1400. Nu är det 1200. Därför kan vi lugnt påstå att en nedmontering pågår.

Det karaktäristiska med en Jeopardy-utredning är att svaret är givet före utredningen.

Tage Ljungholm och Valter Stenmark

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen