En både dyr och omöjlig reglering

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Ilmar Reepalus utredning om vinstbegränsningar i välfärden har fått berättigad kritik.

Jag tror inte att det är möjligt att begränsa vinsterna eftersom ett privat företag måste få gå med vinst för att kunna utvecklas. Däremot kan man förbjuda företag som ägs av riskkapitalfonder i utlandet att driva välfärdsverksamhet i Sverige

Företaget måste alltså vara placerat och registrerat i Sverige för att kunna ge anbud på uppdrag inom välfärdssektorn. Man kan också i upphandlingen kräva att en viss del av vinsten återinvesteras i verksamheten.

Problemet med det sistnämnda är att det blir mycket svårt att kontrollera hur mycket av vinsten som återinvesteras, och dessutom kommer man att göra sitt bästa för att trixa med bokföringen så att vinsten blir så låg som möjligt.

Detta är också huvudproblemet med Reepalus utredning. Om hans förslag skulle gå igenom krävs en enorm kontrollapparat för att säkerställa att inte vinster göms undan.

Roger Hammarsten, Ursviken

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen