De tre orden för den höga hyran är skäms, skäms och skäms

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

På senare tid har Skellefteå Symfoniorkester, Kammarmusikföreningen och Musikkåren hållit sina konserter i Brandellsalen, EFS-kyrkan och på Olanders Café. Jag har undrat varför.

Vi har Anderstorpsalen, som är en riktigt bra konsertlokal. Nu har jag fått förklaringen:

Skellefteå kommun tar så mycket betalt för att hyra ut lokalen, att de olika konsertarrangörerna inte anser sig ha råd att hyra Anderstorpsalen. Man tror inte det är sant.

I en kommun där man ska bygga ett kulturhus för miljoner och åter miljoner, bryr man sig så lite om de ideella krafter som på ett fantastiskt sätt bidrar till stadens kulturliv.

Anderstorpsalen kostar förmodligen lika mycket för kommunen om den står tom som om den används för en konsert. Det finns bara tre ord för detta: Skäms, skäms och skäms!

Se till att det blir ändring!

Kulturdiggare

Svar direkt

Kulturenheten ser över taxor och avgifter årligen. Kommunfullmäktige är beslutande om de förändringar som eventuellt föreslås inför varje kommande år.

Förslaget att förändra taxor och avgifter inför 2017 grundades på uppgifter om att vi inte följde gällande regler i kommunallagen om rättighet/likställighet. En kommun måste ha marknadsmässiga hyror samt samma gällande lokalhyror för kommersiella aktörer oavsett om de är hemmahörande i Skellefteå eller övriga Sverige. Där gjordes den största förändringen av hyror för kulturlokaler 2017.

Föreningar har fortfarande en betydligt lägre taxa jämfört med kommersiella aktörer, detta för att vi vill stötta våra lokala kulturföreningar och Skellefteås kulturliv så mycket som möjligt.

Innan förändringar gjordes, genomfördes det en förstudie och man jämförde kostnaderna bland sju andra kommuner och deras uthyrning av konsertlokaler och teaterscener.

Skellefteås taxor och avgifter är idag marknadsmässigt överensstämmande med övriga kommuner.

Många kulturföreningar i Skellefteå kommun stöds av kulturnämnden med årsbidrag för att möjliggöra fler kulturarrangemang i Skellefteå. I stödet ingår även medel för arrangemangens eventuella lokalkostnader.

Charlotta Tarras-Wahlberg, Chef, Kulturenheten, Skellefteå Kommun

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen