DDR-Sverige är ett ytterst tveksamt ordval

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

I svar till Jörgen Brännströms insändare den 13 maj om Sofia Nerbrands ledare skriver Mikael Bengtsson att han finner uttrycket DDR-Sverige helt OK.

Med tillägget ”i rätt sammanhang” vilket är en gardering som gör hans svar svårt att kritisera, men jag försöker.

Språket måste man vara rädd om. Börjar man glida på betydelsen i ord och uttryck blir det plötsligt svårare att kommunicera på ett vettigt sätt. Det borde en tidningsman inse. Man behöver bara läsa ett fåtal trådar på Facebook eller annat debattforum så ser man hur ordinflationen brer ut sig.

Den som försiktigt råkar säga att rimliga vinster i företag ibland är bra blir direkt klassad som rabiat moderat och extremvänster är alla som tycker att barn under 14 år kanske inte borde utvisas till krigförande länder. Så är det naturligtvis inte.

Likheterna mellan den gamla diktaturen DDR och Sverige är helt enkelt så få att uttrycket DDR-Sverige är ytterst tveksamt. Oavsett kontext.

Mats ÅkerströmSkelleftehamn

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen