Därför har Skellefteå fler anställda än Luleå

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Insändaren den 4 maj väcker fler frågor kring de många anställda i Skellefteå kommun.

Det är bra att det finns fler som vaknat kring Skellefteå kommuns extremt många anställda i förhållande till befolkningsantal och det gäller inte bara i jämförelse med Luleå. Nu tycker jag att Lorents Burman och Maria Marklund ska fördjupa sina svar med lite mer fakta än bara svepande svar och anledningar. Om det nu är så som de säger:

”Vi har till exempel fler invånare som på grund av funktionsnedsättning får beslut om särskilt stöd enligt LSS.

En större del av de äldre invånarna i Skellefteå kommun har beslut om särskilt äldreboende. Varje beslut om hemtjänst innehåller i genomsnitt fler beviljade timmar.

Dessutom har den vidsträckta kommunen Skellefteå fler vägar som kommunen ansvarar för. Vi har också fler idrotts- och fritidsanläggningar.”

Då finns det väl anledning att ange hur många anställningar som dessa skillnader mellan kommunerna kräver.

I annat fall jag, vägrar tro på att de demografiska skillnaderna mellan Luleå och Skellefteå kan vara så stora att de resulterar i ett sådant monumentalt större antal anställda i Skellefteå. Det är faktiskt lika många anställda i kommunen som vad Boliden, Alimak, Metso och Trelleborg (gamla Skega) har tillsammans.

Jag tycker också, att om Lorents Burman och Maria Marklund vill vara korrekta i sina jämförelser, skulle de kunna ange hur många som jobbar inom de områden där Skellefteå kommun bedriver egen verksamhet utan konkurrensutsättning som till exempel med trädgårdsodling, campingplatser, service- och underhållsverksamhet, transport och kollektivtrafik, för att inte nämna vård och boenden.

Här skiljer sig Skellefteå kommun inte bara ifrån Luleå utan från de allra flesta kommunerna av samma storlek befolkningsmässigt sett.

Högdalsås gillar fakta

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen