Barnmorskedebatten har spårat ur

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Kommentar till Ulla Martinsdotters insändare den 4 april.

Målet i Arbetsdomstolen handlar inte om rätt till abort. Det handlar om vem som ska utföra aborten, om det strider mot svensk abortlag att tvinga alla barnmorskor eller inte.

Enligt abortlagen får att endast läkare utföra abort.

Barnmorskor har rätt till samvetsfrihet enligt Europakonventionen. Enligt förarbetena till abortlagen har vårdpersonal självklar rätt till samvetsfrihet. Barnmorskor är helt exkluderade från att utföra abortingrepp enligt abortlagen och ska således inte beläggas med yrkesförbud. Barnmorskor kan givetvis arbeta i förlossningsvård eller BB-vård, där behoven är enorma.

Den senaste tidens debatt om samvetsfrihet och barnmorskan Ellinor Grimmarks mål i Arbetsdomstolen har spårat ur. Ett exempel är när TV 4:s Nyhetsmorgon bjuder in Kristina Ljungros, RFSU, och Birgitta Ohlsson, Liberalerna, till samtal med rubriken ”Abortmotståndare på frammarsch” och ”aborträtten är hotad” där Ohlsson associerar Grimmark med en ”global våg av kvinnoförtryck”.

Ellinor Grimmark har tvingats utstå otaliga kränkningar och har av Mona Sahlin kallats ”religiös extremist” och jämförts med jihadister som strider för IS.

Allt detta för att hon vill ge en säker förlossningsvård och hjälpa mammor att föda sina barn, och värna liv. Dessa personangrepp är allvarliga och kan inte bara viftas bort.

Ellinor Grimmark arbetar nu som ansvarig barnmorska för special-BB och förlossning i Norge. Vid det norska sjukhuset skakar man på huvudet åt situationen i Sverige. Den är absurd med tanke på att 80 procent av de svenska landstingen har stor barnmorskebrist.

Samvetet är rösten i vårt inre som inte kan ignoreras. Den är vår egen kompass. Ingen barnmorska ska behöva tvingas att utsläcka en annan människas liv, varken genom abort eller dödshjälp. Samvetet är en mänsklig rättighet som borde respekteras.

A. LindgrenSkellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen