Att sanda över hela cykelvägen är diskriminerande

Not Found2017-02-23 10:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kommer precis hem efter att ha försökt hämta min dotter på förskolan. Eftersom min dotter gillar att åka bob tog vi den på morgonen. I eftermiddag skulle jag hämta henne och möttes av en helt sandad cykelstig. Ja, det är flera plusgrader och ishalt, men det här är inget nytt för året.

Det är diskriminerande mot dem som vill ta sig fram med olika färdmedel att sanda på h e l a cykelstigen. Jag förstår vitsen med att sanda, att vi inte ska trilla och bryta lårbenshalsen.

Men jag som har barn som sparkar till skolan eller en dotter som älskar sin bob får snällt lämna dessa färdmedel hemma under vintern. Att sanda är att likställa det med en anpassning i samhället, vi anpassar för att vi som bor här ska få en lättare och smidigare vardag. Samma gäller anpassningar i vård och skola.

Hur skulle det se ut om Agda 87 år fick samma vård som Elsa 91 år. Eller om Pelle som har ADHD inte får en anpassning i skolan för att det skulle vara orättvist mot de andra eleverna. Nej, det skulle aldrig vara acceptabelt.

Men nu är det bara cykelvägar vi prata om. Då är det okej att spy ut sand och grus, för tänk om någon ramlar för att någon missat ett korn sand där en glad unge kunnat susa fram på sin spark.

Det hade varit betydligt mer rättvist om kommunen valde att sanda bara en sida av cykelvägen så att vi som bor här får välja själva om vi vill bryta lårbenshalsen eller inte.

YOLO

*************************

Är allt grus på gatorna nödvändigt?

Någon mountainbike-cyklist är jag inte och då jag tycker att det inte är nödvändigt att skaffa jättedyra specialdäck till min cykel för att på ett normalt sätt cykla på halkiga och därför grusade gator.

Frågan är varför denna grusning är så stor? Är det en försäkringsfråga eller är ni rädda för att bli stämda för att ha bekämpat halkan för dåligt?

Gruset är rikligt och ibland ligger det ovanpå en tidigare grusning - som gott hade räckt till. Någon förbättring på det vassa gruset har möjligen skett. men nu den 15 februari är ett vitt material (kvarts?) utstrött igen - med vassa kanter och en flygförmåga som gör att det står som en fontän från bakhjulet och letar sig in i skor och stövlar.

Förslag till forskning för skonsam halkbekämpning finns: vattenånga, någon form av sågspån på lämpliga ställen, mer finfördelat material än nuvarande gruskross, en annat utprovat underlag på cykelvägar som är mer vatten - och is-avstötande och till sist helt enkelt: sluta lägga ut grus lager på lager.

Olov Wikström, Skellefteå

……………………………………….

Svar direkt

Precis som Olov Wikström skriver är sandningen en säkerhets- och ansvarsfråga där vi kan hållas ansvariga. Det är också anledningen till att en remsa på gång- och cykelbanan inte kan lämnas osandad.

Det grusas och sandas inte på rutin, men även här kan det upplevas olika beroende på vilken tid av dygnet man använder den aktuella gång- och cykelbanan eller vägen. Temperaturen kan växla ganska snabbt under dygnet.

Vid töväder och när temperaturen växlar mellan plus och minus, inte minst nattetid när det fryser till och bildas is, hamnar den tidigare sandningen under den nybildade isen och gör att vi behöver sanda ännu en gång.

Detta är inget lättlöst problem. Men halka kan ställa till det ordentligt i trafiken, både för de som går till fots, cyklar, kör bil eller tar sig fram på annat sätt, så vi sandar hellre för mycket än för lite. För din och min säkerhet.

Katarina Bergsten, kommunikatör, Samhällsbyggnad, Skellefteå kommun

Läs mer om