På Norrans debattsida den 4 aprilsäger Lotta Åman (S) att när ekonomin är skral måste man ha full kontroll på pengarna för att de ska räcka till.
Det behövs mer än att skära i de politiska nämnderna, men varför måste alltid vård och omsorg drabbas när det ska sparas? Varför inte anpassa kostymen till dagens verklighet?
En minskad befolkning, betyder minskade intäkter. Trots detta finns det fler tjänster i förvaltningsbyggnaden än på 1970-, 1980- och 1990-talen, då befolkningen var flera tusen personer större.
Det har helt klart tillkommit lagar och bestämmelser, men vad många med mig reagerar på är till exempel att tekniska kontoret idag har mer personal trots att de utför endast administrativa tjänster.
Tidigare var tekniska en produktiv bygg- och anläggningsenhet. l egen regi utfördes byggnader samt nyanläggning av vatten/avlopp/gator, omläggning av gamla ledningar i samhället, omläggning av va-ledningar i byarna samt gångvägar, Prästberget, Vittjåkk, parker med mera. Något större projekt har inte utförts de senaste 15 åren.
Magdalena Andersson säger att det går bra för Sverige ekonomiskt, men varför får inte då kommunerna del av detta? I stället planerar hon att bland annat höja drivmedelsskatten, som kommer att slå hårt mot åkerinäringen och skogs- industrin i inlandet.
Landstinget har gjort flera neddragningar som drabbat oss, där man helt enkelt kört över våra egna politiska organ på ett diktatoriskt sätt, skamligt!
Solidaritet, allas lika värde klingar falskt. Vi har tagit emot flyktingar på ett positivt sätt, men i det sammanhanget hör man aldrig tal om några ekonomiska indragningar, men när det gäller oss som bott här i hela vårt liv, ja då är det andra regler som gäller.
Politikerna måste gemensamt agera internt och externt for medborgarnas bästa så att denna fina kommun kan leva vidare ekonomiskt tryggt och att vård, skola och omsorg får de resurser som behövs..
Sture Johanson, Arvidsjaur