Är vi alla verkligen lika inför lagen?

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016

Jag låter mig inte imponeras av dessa åklagarbedrifter, domstolsutslag och vårt rättssamhälle.

Läser i Norran för en tid sedan om en 20-åring som övernattat i arresten fick 100 dagsböter samt drygt 3 000 kronor ytterligare i böter för att han kröp ner i madrassens tygpåse för att han frös då han blivit avtagen kläderna.

Att detta helt logiska tilltag ska få så högt straff känns inte bara som en löjeväckande överreaktion utan också märkligt när vi ser hur vissa andra allvarliga fall behandlas. Hade detta ens blivit åtal om det inte varit en ung kille?

Vi har även kunnat läsa om att ännu ett åtal läggs ner mot ordningsmakten sedan en anställd med knävåld i ryggen orsakat att en omhändertagen och försvarslös man dött, samt att beslutsfattare frias som beordrat broöppnande som orsakar att två unga män omkommer i en meningslös biljakt. Samma sak hände men polisen som vi alla kunde se, gick lös med batong och stor polishund på en hjälplös liggande person.

Inget problem heller för den väktare i 90-kilosklassen som sitter på en hemlös 10-åring från Nordafrika och trycker hans ansikte i betongen.

Men om en ungdom i arrest försöker värma sig med det enda som finns, lite tyg, då jäklar blir det till att visa på lagen och plocka fram storsläggan trots att tyget på madrassen säkert är billigare än bara åklagarens första utredningstimme.

Om polisens arrestpersonal inte klarar av att ta hand om en onykter ungdom så kan det nog väcka oro hos tonårsföräldrar. Jag låter mig inte imponeras av dessa åklagarbedrifter, domstolsutslag och det rättssamhälle vi vill ha i demokratin – där vi alla ska garanteras likhet inför lagen.

En morfar

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen