Samtliga riskgrupper borde få gratis vaccination

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Nu är snart årets influensa här. Om du tillhör en så kallad riskgrupp är vaccineringen gratis för äldre inom de flesta landsting, dock inte i Skellefteå. Jag menar att politikerna prioriterar besparingar istället för de äldres hälsa.

För en låg kostnad skulle samtliga äldre på kommunens äldreboenden och som betalar den så kallade tilläggsavgiften kunna få gratis vaccination.

Den enskilde skulle slippa bli sjuk, med risk för följdsjukdomar, som i värsta fall kan leda till att personen avlider.

Tilläggsavgiften reglerar redan idag den enskildes medicinkostnad. Helst skulle självfallet samtliga riskgrupper få gratis vaccination, även i Skellefteå.

I längden bli det en besparing och dessutom ett minskat mänskligt lidande.

Anhörig

Svar direkt:

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som tillhör vissa riskgrupper att vaccinera sig mot influensa. Till riskgrupperna räknas personer som är 65 år eller äldre samt personer med vissa kroniska sjukdomar. Mer information om influensavaccination och andra riskgrupper finns på www.1177.se

Den kommunala hälso- och sjukvården samarbetar med hälsocentralerna för att kunna erbjuda influensavaccinationen till personer i äldreboenden och personer inskrivna i hemsjukvård som har svårt att ta sig till sin hälsocentral.

Riskgrupperna inom Västerbottens läns landsting får rabatt på influensavaccin och betalar 60 kr, övriga 250 kronor. Landstinget administrerar inköp och kostnad för influensavaccin.

I den frivilliga tilläggsavgiften ingår hälso- och sjukvård från läkare och kommunens hälso- och sjukvårdspersonal, läkemedel och sjukresor upp till högkostnadsskyddet, fotvård samt det som kallas nödvändig tandvård upp till högkostnadsskyddet.

Kontakta gärna kommunens kundtjänst för mer information på 0910-73 50 00.

Louise Lundholm, medicinsk ansvarig sjuksköterska, Skellefteå kommun

Taggar:

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen