Vi får aldrig acceptera våld i nära relationer

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Debatt. Vi har inte för vana att uppmärksamma signaler på äldre som misshandlas och kunskapen om hur det ska bemötas är låg. I många fall har den äldre levt under detta förtryck i hela sitt liv utan att få hjälp.

Våld mot kvinnor skiljer sig ofta från det våld män utsätts för.

Medan män oftast utsätts för våld utomhus, av okända gärningsmän, drabbas kvinnorna mest av våld i nära relationer. Att utsättas för våld i hemmet, av någon som står en nära, innebär att den plats där de flesta av oss kan koppla av och känna oss trygga tas ifrån en.

Moderatkvinnorna och Moderata seniorer tycker att det är extra viktigt uppmärksamma en ofta bortglömd grupp; våra äldre kvinnor.

I dagens samhälle behandlas ibland äldre som en egen grupp i stället för en del av vårt samhälle.

Vi har en arbetsmarknad med åldersdiskriminering, trots behovet av att fler jobbar längre. Vi ser statistik på att äldre, och oftast kvinnorna, får sämre vård och lägre pensioner. Inom medicinsk forskning har läkemedel inte anpassats för äldre kvinnor trots att de är en stor patientgrupp.

Vi har heller inte för vana att uppmärksamma signaler på äldre som misshandlas och kunskapen om hur det ska bemötas är låg. I många fall har den äldre levt under detta förtryck i hela sitt liv utan att få hjälp. Vi får heller inte glömma att det var så sent som 1965 som våldtäkt inom äktenskapet blev straffbart.

Många av de kvinnor som i dag är äldre har således vuxit upp, och gift sig, när laglig hjälp inte var att tänka på utan ”brottet” var något som samhället accepterade. Vi har också en grupp kvinnor som kommer från andra kulturer där detta inte varit olagligt, kvinnor som nu börjar komma i kontakt med vår äldrevård.

Utöver de maktuttryck som drabbar utsatta kvinnor – fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och/eller materiellt våld – utsätts de drabbade äldre ibland även för vanvård, försummelse, missförhållanden och inadekvat vård.

Den som utsätter kvinnan för detta kan jobba i hemtjänsten eller i äldreomsorgen, men också vara en make, ett vuxet barn eller annan närstående. Den demenssjuka kvinnan kan ha en närstående med spel- eller alkoholmissbruk som behöver finansiering.

En demenssjuk eller deprimerad make ökar även risken för våld i nära relationer, liksom hög ålder, isolering från omvärlden och funktionsnedsättningar.

Vi måste våga uppmärksamma. Våld mot kvinnor drabbar alla åldrar och samhällets ansvar slutar inte vid 65 år.

För Moderata seniorer och Moderatkvinnorna är det viktigt att vi ser hela vidden av problemet och aldrig accepterar våld i nära relationer.

Margareta Pålsson
ordförande Moderata Seniorer

Ulrica Schenström
ordförande Moderatkvinnorna

Elisabeth Björnsdotter Rahm
ordförande Moderatkvinnorna Västerbotten

Gunilla Andersson
ordförande Moderata Seniorer Västerbotten

Mer från Åsikter

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 10 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 3 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen