Vi bygger säkerhet tillsammans, inte ensamma

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Ivan Sekretarev/AP Photo/TT

Replik. Ett svenskt medlemskap i Nato handlar inte om kapprustning, ett svenskt medlemskap är heller inte ett hot mot Ryssland. I stället handlar det om vår säkerhet och att visa solidaritet mot de av våra grannar som upplever ett faktiskt hot från Ryssland.

Replik på Elin Söderbergs (riksdagskandidat för Miljöpartiet de gröna i Västerbotten) replik ”En god försvarspolitik arbetar konfliktförebyggande”, publicerad på norran.se söndagen den 4 februari 2018.

Miljöpartisten Elin Söderberg skriver i en replik på vår debattartikel ”Det är hög tid att ta de ryska hoten på allvar” att försvarspolitiken ska utgå från en holistisk analys av världsläget, och att en god försvarspolitik tar ett helhetsgrepp kring internationell säkerhet.

Det är lätt att hålla med. Men man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att människor flyr på grund av klimatförändringar och krig utesluter inte att Ryssland också rustar och hotar sina grannar. Elin Söderberg väljer i stället att blunda för de militära hoten i vår närmiljö. Ryssland har mött vår dialog med militära angrepp.

Låt oss se att Ryssland rustat upp, angripit andra europeiska länder för att flytta gränser och annekterat Krim i strid med internationell rätt. Det är tydligt att de vill förändra den transparenta europeiska säkerhetsstrukturen som vi byggt upp efter andra världskriget.

Vi välkomnade Ryssland in i våra strukturer. Nu försöker de utnyttja det till att bryta upp dem inifrån.

Det handlar om destabilisering, om att de kombinerar militära hot med cyberhot och trollkampanjer.

Det vi sett i Östersjöregionen visar att vi befinner oss i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Om det är Försvarsberedningen, inklusive Miljöpartiet, eniga.

Centerpartiet håller sig inte neutrala när vi och våra grannländer utsätts för hot och påtryckningar. Vi tar ställning för demokrati och alla länders rätt att fatta sina egna beslut – utan hot och påtryckningar från andra.

Ett svenskt medlemskap i Nato handlar inte om kapprustning, som Elin Söderberg tycks tro, och ett svenskt medlemskap är heller inte ett hot mot Ryssland. I stället handlar det om vår säkerhet och att visa solidaritet mot de av våra grannar som upplever ett faktiskt hot från Ryssland.

Vi bygger säkerhet tillsammans med andra, inte ensamma.

Kerstin Lundgren (C)
riksdagsledamot från Stockholms län och utrikespolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C)
riksdagsledamot från Värmlands län och försvarspolitisk talesperson

Bjarne Hald
ordförande och gruppledare för Centerpartiet i Arvidsjaur

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen