Vi barnmorskor får inte lagstad semester

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Christine Olsson/TT

Debatt. Landstingsledningen menar att situationen måste lösas. De menar att om alla enheter ska kunna vara öppna dygnet runt så behöver delar vår semester dras in. Men säg; hur patientsäkert är det med barnmorskor som är helt utmattade för att de inte får sin semester?

I dagarna har vi fått veta av hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg, samt av kvinnoklinikens chef Eva Innala, att barnmorskorna i länet inte får de fyra lagstadgade semesterveckorna.

Jag lider med mina kollegor i Umeå. Deras personalsituation har under en längre tid varit katastrofal.

Det finns inte tillräcklig med barnmorskor på förlossningen i Umeå, och därför ska de som jobbar på andra enheter i Västerbotten resa 13–16 mil för att jobba på universitetssjukhuset.

Jag har världens bästa jobb. Det är fantastiskt att få vara med vid livets början, att få guida föräldrar till det bästa man kan uppleva.

Som barnmorska i Skellefteå jobbar jag även med livets slut. Vi har också ansvar för gynavdelningen där patienter som opereras, men också de som har en gynekologiskt relaterad cancer ligger. Det är ett viktigt jobb och en förmån att få jobba med både livets början och slut.

Det som nu händer i Västerbotten är att vi har en länsklinik, tre sjukhus/enheter. Två av dessa, Skellefteå och Lycksele, har en om inte en helt tillfredställande personalsituation, så en helt okej sådan. Umeå har däremot en katastrofsituation. Men det är inte något nytt.

Jag lider med mina kollegor i Umeå. Deras personalsituation har under en längre tid varit katastrofal. Svårigheter med att rekrytera personal, samt att behålla den som redan finns, har lett till att många har sagt upp sig.

Under de senaste åren har arbetsmiljön och arbetsförhållandena varit helt orimliga. Många är sjukskrivna, andra har bytt bana i sitt yrkesliv.

Hur kan det bli så?

Hur ska situationen lösas?

En långsiktig planering för hur personalrekryteringen ska se ut är ett måste. Det går inte att vänta med detta om vi ska orka utöva vår barnmorskeprofession.

Den information vi fått har varit knapphändig men tydlig. Eftersom vi är en länsklinik ska vi bara fixa situationen. En del i detta är att vi erbjuds tre veckors semester.

Landstingsledningen menar att situationen måste lösas. De menar att om alla enheter ska kunna vara öppna dygnet runt så behöver delar vår semester dras in. Men säg; hur patientsäkert är det med barnmorskor som är helt utmattade för att de inte får sin semester?

Vi har också fått veta att det kommer att hänvisas patienter mellan enheterna. Att de som bor mittemellan Umeå och Skellefteå eller Umeå och Lycksele kommer att hänvisas till de mindre enheterna. Dessutom kommer Skellefteå att ha två planerade kejsarsnitt per vecka från Umeå och Lycksele ska ta aborter från Umeå.

Hur säkert är det att skicka patienter mellan enheterna?

Vår första önskan är att våra födande kvinnor i länet ska känna en trygghet att föda i sommar. Vi kommer göra allt som står i vår makt för att det ska bli så.

Vår andra önskan är att landstingsledningen ska kunna tillgodose en god arbetsmiljö för oss barnmorskor. Som det ser ut nu är denna arbetsmiljö starkt ifrågasatt.

Målbeskrivningen och visionen för Västerbottens läns landsting är att länet ska ha världens bästa hälsa 2020. Hur rimmar det med hur ledningen behandlat medarbetarna?

Erika Häggblad
leg barnmorska och vice ordförande Barnmorskeförbundet Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen