Värna gruvorna i Västerbotten

En förutsättning för ett välmående land är att så många som möjligt har ett jobb och att vi kan hålla igång vår produktionsapparat med råvaror.

FOTO: CARL-JOHAN UTSI

FOTO: CARL-JOHAN UTSI

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2014-10-30 02:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattens vågor går höga här i länet när det gäller gruvnäringen.

Vi vill framhålla möjligheterna att skapa nya jobb i vår bransch. Det är viktigt att basindustrin får möjlighet att expandera. Gruvnäringen i norra Sverige är av stor betydelse både för sysselsättningen och som inkomstkälla för stat och kommun.

Det råder samsyn mellan fack och gruvföretag om att det måste finnas förutsättningar både att starta nya gruvbrytningar och återuppta gamla fyndigheter, samt att de befintliga gruvorna kan expandera.

Det är sedan länge känt att gruvnäringen genererar betydligt fler arbetstillfällen än bara de som skapas i gruvorna. Här kan nämnas bilfirmor, verkstäder, städföretag och andra serviceföretag, transportföretag med flera.

Självklart måste man hålla i gång produktionen med största möjliga respekt för vår miljö .Ofta framställs gruvföretag som miljöbovar i media. Det är viktigt att alla aktörer inom branschen tar miljöfrågorna på största allvar så att man kan få bort stämpeln som miljöbovar.

I Sverige har vi en förhållandevis tuff miljölagstiftning, vilket är bra, och med detta i minnet ser vi inga motsättningar mellan miljön och gruvdrift i ett hållbart perspektiv .

Vad som är frustrerande är den långdragna tillståndshanteringen. Tillstånd kan medges med stöd av bland annat miljöbalken, minerallagen samt plan- och bygglagen. Men vägen dit är krånglig. Flera olika myndigheter och domstolar blir inblandade.

Det tar många år innan en gruva är i drift från det att ansökan om undersökningstillstånd lämnats in. Detta är ett hinder för nya gruvetableringar. Därför är det av stor vikt att de intentioner som finns i Sveriges mineralstrategi, om att korta handläggningstiderna, också blir verklighet.

Vi som arbetar i gruvorna är stolta över att finnas med i produktionskedjan. Vi är också stolta över att kunna tillföra medel från våra naturresurser in i samhället. En förutsättning för ett välmående land är att så många som möjligt har ett jobb och att vi kan hålla igång vår produktionsapparat med råvaror.

Därför är det viktigt att vi värnar om gruvindustrin i Västerbotten.

Roland Antonsson

ordförande IF Metalls gruvsektion i Västerbotten

Ola Holmström

vice ordförande IF Metalls gruvsektion i Västerbotten

undefined
FOTO: CARL-JOHAN UTSI
Läs mer om