Varenda människa ska kunna känna sig trygg

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Vi måste kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas. När resurserna saknas – både pengar och poliser – läggs det förebyggande arbetet åt sidan och synligheten, som skapar trygghet, prioriteras bort.

Att kunna ta en promenad var man vill, när man vill – det är också frihet.

Eller att utan oro vänta på bussen en sen kväll, gå hem från krogen eller låta sitt barn gå ensam från kompisen.

Det är något som borde vara självklart för alla som lever här i Västerbotten, men så är det inte överallt i dag.

Nu ökar i stället människors otrygghet. Var tredje person byter ibland väg eller färdsätt av rädsla för brott. Och nästan var fjärde person – en stor ökning – tycker att otryggheten påverkar deras livskvalitet.

Människors frihet minskar alltså högst konkret av kriminalitet och bristande trygghet.

Det kan vi inte acceptera.

I flera kommuner, bland annat i Landskrona, har man med gott resultat som en tillfällig åtgärd anlitat trygghetsvakter. Trygghetsvakternas uppgift är att vara synliga på platser och tider då otryggheten är som störst.

Vi måste kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas. När resurserna saknas – både pengar och poliser – läggs det förebyggande arbetet åt sidan och synligheten, som skapar trygghet, prioriteras bort.

Liberalerna vill ha fler synliga poliser i hela landet, från dagens 20 000 till 25 000 inom de närmaste fem–sju åren. Här i Västerbottens län skulle det motsvara 133 nya poliser. Dessutom vill vi se ett lönelyft på ungefär 4 000 kronor per månad för att locka fler till yrket och för att fler ska stanna.

Det här är en rejäl förstärkning som är alldeles nödvändig, men det kommer att ta tid innan den ger resultat.

Därför har vi också ett förslag för att öka tryggheten på gator och torg direkt.

I flera kommuner, bland annat i Landskrona, har man med gott resultat som en tillfällig åtgärd anlitat trygghetsvakter. Trygghetsvakternas uppgift är att vara synliga på platser och tider då otryggheten är som störst. I just Landskrona har brottslighet och vandalisering minskat dramatiskt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva.

Vi vill att även kommunerna anlitar trygghetsvakter i väntan på fler poliser, för att öka tryggheten och förebygga brottslighet.

Liberalerna föreslår ett statsbidrag på 500 miljoner kronor, som täcker hälften av kommunernas kostnader för trygghetsvakter. Med vårt förslag skulle 53 trygghetsvakter kunna bidra till ett lugnare och säkrare län.

Liberalerna i Skellefteå har redan lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att trygghetsvakter borde införas i kommunen.

Detta är något som fler kommuner i länet också kan göra.

Frihet är också att vara trygg där du bor. Den friheten måste försvaras.

Andreas Westerberg
gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen