Svensk hälso- och sjukvård är bra på många sätt, men står inför stora utmaningar.
Vården är inom flera områden inte jämställd. Vård som riktar sig till kvinnor har alltför ofta varit lägre prioriterad än den som riktar sig till män.
Inom många områden finns orimliga kunskapsluckor, såväl om hur jämlik vården faktiskt är som om hur den bäst ska bedrivas. Viktiga områden som förlossningsvård har varit eftersatta.
Vi har nu en socialdemokratiskt ledd regering som vidtar åtgärder mot detta, för kvinnors rätt till en jämställd vård.
Mellan 2015 och 2019 investeras mer än tre miljarder kronor på att förbättra kvinnors hälsa. Det handlar bland annat om satsningar på förlossningsvård och i primärvården och att screeningprogrammet för mammografi blivit avgiftsfri i hela landet.
Det behövs mer kunskap om vilka skillnader som faktiskt finns mellan könen och inom vissa typer av vård.
Som en del i satsningen har därför Socialstyrelsen fått i uppdrag att göra en fördjupad jämställdhetsanalys av vården. De ska även titta på vilket behov av kunskap och kunskapsstöd som finns inom förlossningsvården och annan vård som rör kvinnors hälsa.
Socialstyrelsen har också fått i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för endometrios. Det är en stor folksjukdom som i dag drabbar cirka 200 000 kvinnor. Genom nationella riktlinjer sätts normer för hur vården ska bedrivas och kunskap om sjukdomen ska spridas.
Även abortvården är i behov av mer kunskap och forskning. Regeringen beslutade därför nyligen att uppgifter om abort, på samma sätt som för annan vård, ska registreras i patientregistret hos Socialstyrelsen.
Det är endast tillgängligt för forskning och efter mycket noggranna sekretessprövningar. Inga uppgifter ska kunna spåras till namngivna personer.
Detta har varit viktigt för oss att säkerställa. Genom ändringen möjliggörs uppföljning av brister och kvalitetsutveckling av abortvården som i dag inte är möjliga.
Genom en kombination av nya resurser, såväl de riktade statsbidrag som vi nämnt, som de tio välfärdsmiljarder per år som ska stärka välfärden generellt, kan vi göra vården mer jämställd och förbättra kvinnors hälsa.
Därigenom utvecklar vi också den svenska modellen för välfärd.
Gabriel Wikström(S)
folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister
Carina Ohlsson
förbundsordförande S-kvinnor
Susanne Dufvenberg
distriktsordförande S-kvinnor i Västerbotten
Det behövs mer kunskap om vilka skillnader som faktiskt finns mellan könen och inom vissa typer av vård.