Replik på Patrik Söderholms (professor i nationalekonomi, Luleå tekniska universitet) replik ” Nej, företagen väljer inte SD:s politik” publicerad på norran.se lördagen den 21 maj 2016.
Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi, Luleå tekniska universitet, gillade tydligen inte Norrans rubriksättning på vårt debattinlägg (”Företagarna väljer Sverigedemokraterna”, norran.se 19/5 2016) där vi hänvisar till en undersökning som visar att Sverigedemokraterna har starkt stöd bland företagare.
Han hänvisar till andra undersökningar som ger ett delvis annorlunda resultat, bland annat en undersökning från 2014. Nu har vår företagarpolitik utvecklats en del på två år, vilket kan förklara att vårt stöd bland företagare ökat sedan dess.
Vi tackar förstås Patrik Söderholm för hans påpekande att olika undersökningar kan ge olika resultat. Vi noterar emellertid att han inte framför en enda konkret negativ synpunkt mot vår företagarpolitik; bland annat minskade sjuklönekostnader för småföretag, sänkt skatt på diesel för jord- och skogsbruk och större möjlighet till undantag i turordningsreglerna. Det ser vi som ett gott betyg från en person som tydligen inte gillar vår politik i övrigt.
Patrik Söderholms kritik gäller i stället underförstått vår migrationspolitik, en politik som både regeringen och Moderaterna närmat sig under det senaste halvåret.
Vi kan inte låta bli att undra när regeringen gjorde det svårare att asylinvandra till Sverige i vintras, blev det då svårare att ”lansera och förverkliga sina kreativa idéer utifrån såväl inhemska som utländska inslag”, för att använda Söderholms ord? Nej, knappast.
Nu brottas vi med enorma svårigheter eftersom övriga partier tog sådan tid på sig att följa efter vår politik. Detta kommer uppenbart att slå mot företagen på ett eller annat sätt, inte minst genom att utannonserade skattehöjningar står som spön i backen då tiotals miljarder måste in.
Patrik Söderholm underbygger sitt resonemang med att Sverige är så innovativt och förklarar detta med öppenhet gentemot omvärlden. Nu hör till saken att SD är ett handelsvänligt parti, så vi antar att kritiken återigen kopplas till migrationspolitiken.
På Bloombergs lista över innovativa länder, som Söderholm hänvisar till, ligger Sverige dessbättre mycket bra till. Då frågar man sig, vilka länder gör oss sällskap på toppen av Bloombergs lista? Där ser vi till exempel länder som Sydkorea, Japan, Schweiz och Finland – länder som inte tagit efter Sveriges liberala migrationspolitik.
Gemensamma nämnare verkar i stället vara modernitet, starka företag och stark industri.
En annan innovationsfaktor förefaller vara god utbildning. Där faller Sverige just nu som en sten i internationella jämförelser, vilket kan innebära att vi får svårt att försvara vår position som innovativt land i framtiden. Utbildning är ett annat av våra profilområden, men det må vara en annan diskussion.
Vi avslutar med att vi har mycket goda kontakter med branschorganisationer generellt och vi uppfattar att vår företagarpolitik tas emot väl. Vi är definitivt beredda att lyssna på förslag till förbättringar, men dessa förslag får i så fall vara lite mer konkreta än de som Patrik Söderholm levererar.
Josef Fransson(SD)
riksdagsledamot för Uppsala län och näringspolitisk talesman
Mattias Bäckström Johansson(SD)
riksdagsledamot för Västernorrlands län och gruppledare i näringsutskottet