Tre är bättre än två, kön alltså

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Christine Olsson/TT

Debatt. Ytterligare ett juridiskt kön skulle kunna innebära en respit för de barn som föds med oklar könstillhörighet så att oåterkalleliga beslut inte tas under barnets första levnadsveckor. I ett samhälle där vi har slutat tvångskorrigera människor i andra sammanhang måste vi också sluta korrigera barn med oklar könstillhörighet.

Nyligen kom beskedet om att det ska tillsättas en statlig utredning för att se om Sverige, likt många andra moderna länder, ska införa ett tredje kön.

Öppna Moderater välkomnar att utredningen tillsatts och hoppas att den landar i att ett system med tre kön blir verklighet som i flera jämförbara länder.

En viktig anledning till att införa ett tredje kön är de barn som föds med oklar könstillhörighet. Som varken kan kategoriseras som man eller som kvinna.

Ett sådant tillstånd kallas för intersexualism, inom läkarvetenskapen benämns det DSD (Disorder of sex development).

För de barn som föds med det här tillståndet kan problem uppstå. Det är vanligt att redan från början försöka bestämma barnets kön, och inte vänta, i synnerhet i de fall där en synlig variation av könsorganen finns. En operation kan därför göras under barnets första levnadsveckor.

Det kan leda till stora bekymmer och onödigt psykiskt lidande under uppväxten.

Ytterligare ett juridiskt kön skulle kunna innebära en respit för de barn som föds med oklar könstillhörighet så att oåterkalleliga beslut inte tas under barnets första levnadsveckor. I ett samhälle där vi har slutat tvångskorrigera människor i andra sammanhang måste vi också sluta korrigera barn med oklar könstillhörighet.

Ytterligare ett juridiskt kön är också en möjlighet för de människor som inte känner att de passar in i dagens juridiska könssystem.

Därför är det rimligt att skapa en juridisk möjlighet att tillhöra ett annat kön än kvinna eller man.

Detta är en reform som inte berör stora grupper av människor, men som för dem som är berörda skulle spela en oerhört stor roll.

I debatten har det raljerats om att det minsann finns viktigare saker att jobba med. Men vi kan göra en viktig insats för att ge en liten grupp människor ett bättre liv.

Frågan är heller inte apart, jämfört med omvärlden, som det också antytts i debatten. En rad andra länder har på olika sätt möjliggjort ett tredje kön: Danmark, Tyskland, Australien och Nya Zeeland, Sydafrika och Indien.

Vi hoppas att utredningen kommer tillbaka med ett genomförbart förslag.

Vi i Öppna Moderater kommer att jobba för att säkerställa att Moderaterna ställer sig bakom ett realistiskt införande av ett tredje kön.

Fredrik Saweståhl
förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)

Jenny Edberg
vice förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)

Edith Escobar
vice förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)

Robert Mellberg
förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)

Johan Bergquist
förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)

Jonas Hellsten
distriktsordförande Öppna Moderater Halland

Anders Sundbeck
vice distriktsordförande Öppna Moderater Halland

Patrik Nordin
distriktsordförande Öppna Moderater Väst

Sophia Ahlin
distriktsordförande Öppna Moderater Sydost

Tobias Pettersson
distriktsordförande Öppna Moderater Jönköping

Christer Mattsson
vice distriktsordförande Öppna Moderater Stockholm

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen