Ta ställning för schyssta pensioner

Debatt. Ledande företrädare för finanssektorn runtom i världen konstaterar tvärtom att hållbarhetsfaktorer är en förutsättning för långsiktigt god avkastning. Hållbara placeringar gynnar pensionerna.

Not Found2016-01-17 10:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara i år väntas invånarna i Västerbotten betala in cirka sju miljarder kronor till det svenska pensionssystemet. Regeringen har lagt förslaget om förändringar i AP-fondernas regelverk ”på is”. Det innebär att fonderna kan fortsätta att göra ohållbara investeringar. Våra pensionsinvesteringar måste växa med respekt för mänskliga rättigheter, klimat och miljö, vi har inte råd att vänta. Det skriver företrädare för sju miljö- och människorättsorganisationer.

De statliga AP-fonderna ansvarar för 1 500 miljarder kronor av svenska folkets pensionspengar. Delar av detta kapital investeras i klimatvärstingar i fossilindustrin, vapentillverkare och gruvbolag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring. Vi är övertygade om att varken Västerbottens läns cirka 71 000 pensionärer, eller de som fortfarande har pensionen framför sig, vill ha det så.

Finansdepartementet presenterade i juni ett förslag till nya regler för AP-fonderna. Det innehöll flera förbättringar. Bland annat gav det mer utrymme för frågor om ansvarsfulla investeringar och föreslog att hållbarhet skulle bli lagkrav när våra pengar investeras.

Nu har förslaget stoppats efter oenighet mellan partierna i riksdagens pensionsgrupp och kritik som handlar om rädsla för politisk styrning och kostnaderna för en omorganisering av AP-fonderna. Men ett förtydligande av kraven på hållbarhet i AP-fondernas investeringar är nödvändigt och kan inte vänta. Vi vill därför se åtgärder snarast möjligt på tre centrala områden:

- Ange övergripande hållbarhetsmål

Regelverket för AP-fonderna bör tydligt ange en ram för hur kapitalet ska förvaltas med utgångspunkt i vetenskapliga fakta om klimat, miljö och biologisk mångfald och i linje med internationella konventioner rörande miljö och mänskliga rättigheter.

- Förtydliga rollfördelningen

I dag agerar AP-fonderna både som kapitalägare och förvaltare. Dessa roller bör enligt internationell standard separeras i en kapitalägarfunktion, som representerar svenska pensionsberättigade, och ger mandat till en renodlad förvaltningsfunktion.

- Säkerställ hållbarhetskompetens och skapa ett självständigt hållbarhetsråd

Representanter för civilsamhället och forskare inom hållbar utveckling bör ges ökat delaktighet i formulering och uppföljning av AP-fondernas verksamhet. Därför bör ett fristående hållbarhetsråd inrättas för att regelbundet bistå riksdag och regeringen med omvärldsbevakning, kompetens och utvärdering.

Ingen bör luras av dem som hävdar att hållbara placeringar leder till lägre avkastning. Ledande företrädare för finanssektorn runtom i världen konstaterar tvärtom att hållbarhetsfaktorer är en förutsättning för långsiktigt god avkastning. Hållbara placeringar gynnar pensionerna.

Regelverket för AP-fonderna behöver moderniseras så att vi alla kan se fram emot en – på många sätt – rikare pension.

Annelie Andersson ordförande Latinamerikagrupperna och Kampanjen Schyssta pensioner Sofia Walan generalsekreterare Kristna fredsrörelsen och Kampanjen Schyssta pensioner Gabi Björsson generalsekreterare Afrikagrupperna och Kampanjen Schyssta pensioner Pia Björstrand vice talesperson för Klimataktion och Kampanjen Schyssta pensioner Julia Finér ordförande Emmaus Stockholm och Kampanjen Schyssta pensioner Rebecka Jalvemyr kanslichef FIAN Sverige och Kampanjen Schyssta pensioner Annica Sohlström generalsekreterare Forum Syd och Kampanjen Schyssta pensioner 18541233