Sverige byggs inte starkt med skattesänkningar

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt. När vi ser tillbaka på året, och på tiden som gått sedan valet 2014, kan vi konstatera att mycket har hänt. Sedan 2014 är 200 000 fler i arbete, och vi har vänt ett underskott på 60 miljarder kronor, som den förra regeringen lämnade efter sig, till ett överskott på 80.

Det var ett viktigt politiskt år, 2017.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ökade takten i arbetet med att samhällsservice ska finnas för dem som behöver den.

För oss socialdemokrater är det av största vikt att samhällsbygget omfattar hela landet. Kursändringen är tydlig, alla ska med, ingen ska lämnas efter.

När vi ser tillbaka på året, och på tiden som gått sedan valet 2014, kan vi konstatera att mycket har hänt. Sedan 2014 är 200 000 fler i arbete, och vi har vänt ett underskott på 60 miljarder kronor, som den förra regeringen lämnade efter sig, till ett överskott på 80.

Vi har också lyckats nå flera långsiktiga uppgörelser över blockgränserna. Det gäller exempelvis försvaret, energiförsörjningen, och nu senast reformen av pensionssystemet. Vi är dessutom snart framme vid målet att avskaffa den absurt orättvisa ”pensionärsskatten”.

Nu höjs även barnbidraget och vi reparerar välfärden genom stora investeringar.

För oss socialdemokrater är det av största vikt att samhällsbygget omfattar hela landet. Kursändringen är tydlig, alla ska med, ingen ska lämnas efter.

För första gången sedan EU-inträdet har vi nu ett mål för den svenska livsmedelspolitiken. Det innebär en kraftigt framflyttad position för livsmedelsproduktionen, som är så viktig för både jobb och hållbar tillväxt i vårt land. Sverige kan och ska med vår politik producera mer mat.

2018 blir ett spännande år. Inte bara för att det är ett valår, utan också för att den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer gå fram med fler kraftfulla förslag.

Under våren planerar regeringen att lägga fram ett nationellt skogsprogram för att långsiktigt stärka arbetet med ett fossilfritt och bioekonomiskt samhälle.

Efter år av centralisering, och utarmning av landsbygden, lägger regeringen fram sin landsbygdsproposition, med landsbygdskommitténs utredning som grund. För att kunna genomföra propositionen har regeringen avsatt 1,5 miljarder kronor för 2019 och 2020.

Vi har också lagt en stor del av vårt reformutrymme på att hålla ihop Sverige. Vi ser stora behov i de små kommunerna i glesbygd. Om vi får väljarnas förtroende kommer vi också att se till att stora resurser satsas i socialt utsatta områden och kommuner de kommande åren.

En nyhet är att regeringen nyligen beslutade att se över reseavdraget, bland annat för att underlätta för dem som bor på landsbygden. Målet är att det ska vara möjligt att bo och verka i hela landet, även där det inte finns kollektivtrafik. Det är en oerhört viktig fråga för alla landsbygdsbor.

Det här är bara ett axplock av saker som kommer hända under 2018.

Vårt land är avlångt och landsbygdens förutsättningar ser olika ut. Därför krävs olika insatser för att viktiga frågor ska få en lösning.

Sverige byggs inte genom stora ofinansierade skattesänkningar. Vi socialdemokrater kan med ordning i statens finanser, samt med vilja och kraft, fortsätta satsa för att bygga bort klyftorna i vårt fina land.

Isak From (S)
riksdagsledamot från Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen