Sverige behöver modiga strukturreformer

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Lyft blicken och satsa på jobbskaparna. Mellan 2010 och 2014 sjönk arbetslösheten i Storbritannien efter strukturreformer från nio till 5,1 procent. I Birmingham ökade antalet jobb mer än i hela Frankrike under förra året. Hälften av jobben gick till utrikesfödda.

Den nya arbetslösheten är lika stor som befolkningen i Västerbotten och Sundsvall tillsammans.

Socialdemokraterna har visat sig vara mer intresserade av att springa LO:s ärenden än av att sänka trösklarna för invandrare och ungdomar.

Den rödgröna regeringen har högt uppsatta mål om jobben – Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Men för att nå detta mål behöver regeringen skapa 300 000 nya jobb. Av 32 000 planerade ”traineejobb” har hittills bara ett 100-tal skapats.

Denna utveckling är ett kvitto på att regeringen inte har rätt kur för att bota arbetslösheten.

De ökade kostnaderna för entreprenörer är förödande. Sverige har i dag en stor grupp människor som längtar efter att få delta i de sammanhang som ett arbete innebär.

Socialdemokraterna har visat sig vara mer intresserade av att springa LO:s ärenden än av att sänka trösklarna för invandrare och ungdomar.

700 000 arbetslösa saknar gymnasiekompetens och en av fyra lämnar gymnasiet utan slutförd utbildning. Samtidigt har Sverige mängder av lediga jobb som kräver ”särskild yrkeskompetens”. Att skapa enklare jobb, med lägre ingångslöner, skulle öppna arbetsmarknaden för såväl nyanlända som de utan gymnasiekompetens.

Lyft blicken och satsa på jobbskaparna. Mellan 2010 och 2014 sjönk arbetslösheten i Storbritannien efter strukturreformer från nio till 5,1 procent. I Birmingham ökade antalet jobb mer än i hela Frankrike under förra året. Hälften av jobben gick till utrikesfödda.

De startjobb som Liberalerna nu föreslår innebär varken arbetsgivaravgifter eller försäkringskostnader, minimal administration, men framförallt en fot in på arbetsmarknaden.

Tyskland tog itu med sina strukturella problem med en reformerad lönebildning, förändrad arbetsrätt och nya socialförsäkringsregler. Resultatet blev att Tyskland har en ungdomsarbetslöshet på cirka åtta procent i jämförelse med Sveriges 23. Tyskland är just nu Europas jobbunder.

Sverige behöver modiga strukturreformer. Socialdemokratin tror att politiker skapar jobben, men det stämmer inte.

Dagens rödgröna arbetspolicy är ett tydligt bevis på det. I stället för att reformera arbetsmarknaden för tusentals arbetslösa försöker regeringen subventionera fram låtsasjobb i hundratal, ett försök som inte lyckats.

De rödgrönas motargument till färre regler och fler på arbetsmarknaden är att det skulle leda till ett nytt Fattigsverige. Men den analysen är fel. Sverige blir rikare av att fler arbetar och de som står utanför arbetsmarknaden skulle få den ökade frihet över vardagen som en egen lön innebär – precis som i Tyskland, England och Frankrike.

Fler enkla vardagsjobb, sänkta ingångslöner och startjobb är vägen framåt för Sverige. Det är ett recept för att bryta ett långvarigt utanförskap.

Sverige ska bli Europas nya jobbunder och draglok för den europeiska ekonomin. Det sker endast med progressiva förslag för arbetsmarknaden.

Simona Mohamsson
arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet

Michaela Björnebäck
ordförande för LUF Västerbotten

Alex Nilsson
ordförande för LUF Västernorrland

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen