Svenska folket vill äga sin bil

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Persson/TT

Debatt. KAK frågade via en Skop-undersökning svenska folket om hur de vill äga bilen? De allra flesta, 78 procent, ville äga sin egen bil.

Det har aldrig sålts så många bilar i Sverige som nu.

Samtidigt pågår ett paradigmskifte. Fordonen blir renare, tystare och säkrare. Snart kanske de även kan köra själva.

Det finns inget som indikerar att denna utveckling skulle minska intresset för bilen, snarare tvärtom.

Samtidigt hörs röster i debatten som påstår att givet teknikutvecklingen och urbaniseringen kommer människor inte att vilja äga sin bil i framtiden. Därför planerar Sveriges kommuner för minskad bilism. De bilar som finns kvar ska utgöras av delat ägande som bilpooler och liknande. Allt för att spara yta, speciellt i städerna.

Att myndigheter och politiker tänker på ett visst sätt behöver dock inte betyda att medborgarna tänker likadant.

KAK frågade därför via en Skop-undersökning svenska folket om hur de vill äga bilen? Nio procent svarade att de föredrar leasing, sex procent att de inte vill äga bil överhuvudtaget, fyra procent vill hyra bil vid behov och tre procent vill använda sig av bilpool. Men de allra flesta, 78 procent, ville äga sin egen bil.

Det går inte att se några avgörande skillnader mellan olika grupper; ung som äldre, höger som vänster, hög- som lågutbildad, stad som land – alla vill äga sin egen bil.

KAK vill därför rikta en uppmaning till politiker och planerare: lyssna till era invånare och planera för framtidens bilism.

Gärna mer kollektivtrafik och cykelvägar, men bilen måste ges plats i stadsrummet och bra vägar att färdas på i övrigt.

Underlätta människors resande så långt det bara är möjligt.

Anders Ydstedt
ordförande i KAK:s expertråd

Wilhelm Douglas
generalsekreterare KAK

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen