Svårt att förstå hur man kan tolka texten så

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Replik. Min debattartikel handlar om missbruket av interpellationer och frågor i kommunfullmäktige. Jag beskriver tydligt syftet med dessa, och vad jag menar med att de missbrukas. Hur detta kan tolkas som en önskan om munkavle är för mig oförståeligt.

Replik på Mikael Bengtssons ledare ”Det behövs mycket prat i politiken” publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 9 januari 2018.

I en ledare i Norran – ”Det behövs mycket prat i politiken” – kommenterar tidningens politiske redaktör Mikael Bengtsson min debattartikel från 21 december förra året: ”Mycket prat leder till långa sammanträden”.

I sin iver att plocka poänger drar han sig inte för att överdriva, övertolka och komma med rena faktafel.

Visst kan man, om man vill, plocka poänger på det, kalla mig för en ”höjdare” i Skellefteå socialdemokratiska arbetarekommun. Men jag sitter inte i arbetsutskottet, och jag har ingen särskild rätt att föra partiets talan. Debattartikeln är undertecknad av mig som nämndsordförande och fullmäktigeledamot, ingenting annat.

Min debattartikel handlar om missbruket av interpellationer och frågor i kommunfullmäktige. Jag beskriver tydligt syftet med dessa, och vad jag menar med att de missbrukas. Hur detta kan tolkas som en önskan om munkavle är för mig oförståeligt.

Jag förstår inte heller hur man kan tolka min debattartikel som att jag är emot fler debatter med oppositionen. Jag skriver rakt ut att vi socialdemokrater är redo att möta oppositionen i debatter när som helst, och i det fallet kan jag faktiskt tala för hela partiet.

Min kritik gäller också bristen på politiska debatter utanför kommunfullmäktiges väggar. Det är uppenbart att många kommunfullmäktigeledamöter tycks tro att politik bara ska debatteras på arvoderad tid.

Så i stället för att anordna debatter på kvällstid, när kommunens invånare har större möjlighet att delta, skriver man interpellationer och frågor vars enda syfte är att starta en debatt i kommunfullmäktige.

Mikael Bengtsson har själv kritiserat bristen på politiska diskussioner på sociala medier och på Norrans debattsida – vilket också skulle föra debatten närmare väljarna.

Jag har ingenting emot att det anordnas ”partiledardebatter” i kommunfullmäktige. Det är faktiskt ett förslag jag själv fört fram för att komma ifrån det som jag anser som ett missbruk av interpellationer och frågor.

Daniel Ådin (S)
ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige

Svar direkt: Som opinionsbildare tvingas man leva med att ens texter övertolkas och misstolkas. Det gäller både politikers och ledarskribenters alster. Jag står för min tolkning av din text, precis som du står för din tolkning av min text.

Det tror jag att vi båda kan leva med.

Angående det påstådda faktafelet så gick det till så här.

Jag vet att rollfördelningen i Skellefteå arbetarekommun inte är solklar. I februari förra året skrev du till exempel en debattartikel i Norran, tillsammans med Fredrik Stenberg, ordförande i för- och grundskolenämnden, där du undertecknade med ”Daniel Ådin, t f ordförande I Skellefteå Arbetarekommun.”

När jag skulle kontrollera fakta var det ingen som svarade på partiexpeditionen så jag tog kontakt med en av dina partikamrater. Det var därifrån jag fick uppgiften, och har jag missuppfattat vad hen sa så ber jag naturligtvis om ursäkt. Rätt ska självklart vara rätt.

I övrigt handlar det om hur vi tolkar varandras texter, och vilka slutsarser vi drar av det som skrivits. Du tycker att jag överdriver och övertolkar, jag tycker att du gör det.

Hur ska jag till exempel tolka det du skriver, att ”jag har ingen särskild rätt att föra partiets talan. Debattartikeln är undertecknad av mig som nämndsordförande och fullmäktigeledamot, ingenting annat.”

Som nämndsordförande och kommunfullmäktigeledamot trodde jag att du representerade partiet.

Både du och jag brinner för politik och för demokratin, dock utifrån olika utgångspunkter och perspektiv. Är du och dina partikamrater intresserade av att debattera politiska frågor inför valet så står Norrans debattsida till ert förfogande, på samma villkor som för andra partier.

Avslutar med konstaterandet att både du och jag gjort en insats för att bredda det politiska samtalet i Skellefteå: Du genom att skriva en debattartikel, jag genom att kommentera den i en ledare, du genom att skriva en replik på min ledare och slutligen jag genom att svara på din replik.

Mikael Bengtsson
politisk redaktör på Norran

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen