Staten ska underlätta föräldrars vardag

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2015

De rödgröna, med stöd av Folkpartiet, talar med jämna mellanrum varmt om att öronmärka fler månader i föräldraförsäkringen till pappan.

Målet som hägrar vid horisonten är en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Detta är enligt oss kristdemokratiska studenter en mycket olycklig utveckling. En tvångskvoterad föräldraförsäkring hotar att slå hårt, både ekonomiskt och socialt, mot enskilda familjer.

Systemet med individuell föräldraförsäkring fungerar nog bra i familjer med de bästa förutsättningarna. I situationer där mamman och pappan lever tillsammans, är utbildade, har jobb och trygg inkomst. Då kan man utan vidare eftertanke dela föräldraförsäkringsdagarna lika mellan sig utan att drabbas av några konsekvenser.

Men många familjer befinner sig inte på rätt plats i livet den dag de får barn. Det finns arbetslösa, studenter, visstidsanställda, egenföretagare och många andra som får barn utan de bästa förutsättningarna. För många familjer är därför det enda ekonomiskt hållbara att den ena föräldern stannar hemma längre än den andra.

Att inte kunna påverka vem som tar de flesta föräldraförsäkringsdagarna leder till inflexibilitet som bakbinder många föräldrar och familjer ekonomiskt.

Vi kristdemokratiska studenter tycker att det ska vara möjligt att få barn även under perioder i livet som inte är optimala för familjebildning. Staten borde stötta dessa familjer med ett regelverk som underlättar vardagen – inte försvårar den.

Förespråkare för en helt kvoterad föräldraförsäkring menar att om man genom att tvångsdela föräldraförsäkringen omöjliggör överlåtandet av föräldradagar mellan föräldrarna kommer båda föräldrar att vara hemma i större utsträckning.

Detta är naivt och inte alls troligt. Risken är i stället överhängande att det totala antalet uttagna föräldradagar minskar, alternativt att den ena parten ändå stannar hemma längre, men utan ersättning. Detta ger stora negativa ekonomiska konsekvenser för familjer och för barnen i dessa.

Familjebildandet är för många en utmaning, både ekonomiskt och socialt. För att underlätta för familjerna bör de i största utsträckning ges möjlighet att själva kunna påverka sin vardag. De som står närmast sina egna vardagsproblem och har störst insikt i sina egna utmaningar bör också ges möjlighet att anpassa sina egna lösningar.

Som förälder har man i dag rätt att fördela föräldradagarna nästan som man vill. Med Folkpartiets och de rödgrönas förslag får individen mindre valfrihet.

Det finns inga lösningar som passar alla. Kristdemokratiska studentförbundet anser därför att statens roll bör vara att underlätta valfriheten.

Miriam Lilja
jämställdhets- och ekonomiskpolitisk talesperson, Kristdemokratiska Studentförbundet

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen