SSU säger bestämt nej till Nato

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Vadim Ghirda/AP Photo/TT

Replik. Militära samarbeten går utmärkt att ha utan ett Nato-medlemskap. Då sker det på våra egna villkor. Dessutom har ett Nato-medlemskap inte folkligt stöd som Moderata ungdomsförbundet beskriver, och inte heller tillräckligt stöd i riksdagen.

Replik på Benjamin Dousas (förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet) och Anton Bergströms (distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Västerbotten) debattartikel ”Ensam är inte stark och Sverige är ensamt”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 16 januari 2018.

Moderata ungdomsförbundet skriver i Norran att Sverige borde gå med i militäralliansen Nato.

Vi i SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) håller inte med. Den militära alliansfriheten har och kommer att tjäna Sverige väl i framtiden.

Det vore oansvarigt att kasta omkull vår försvars- och säkerhetspolitik i ett allt mer försämrat säkerhetsläge i vårt närområde. Däremot ska vi fortsätta med våra försvarssamarbeten, inklusive med Nato, för att bygga gemensam säkerhet.

Ryssland är utan tvekan den största orsaken till att det svenska säkerhetspolitiska läget försämrats de senaste åren. De ryska kränkningarna av svenskt territorium, och annekteringen av Krim, ska fördömas och aldrig accepteras, men det vore fel att låta rädslan för Ryssland över en natt förändra Sveriges säkerhetspolitiska linje.

Militära samarbeten går utmärkt att ha utan ett Nato-medlemskap. Då sker det på våra egna villkor. Dessutom har ett Nato-medlemskap inte folkligt stöd som Moderata ungdomsförbundet beskriver, och inte heller tillräckligt stöd i riksdagen.

Enligt Dagens Nyheters/Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvarsfrågor så ökar motståndet till ett Nato-inträde från 40 till 44 procent.

Moderata ungdomsförbundet borde också veta att det är skillnad på militär alliansfrihet och neutralitet. Sverige har övergett neutralitetspolitiken. Att hålla sig utanför en militär försvarsallians som Nato betyder inte att Sverige genom utrikespolitiken ska sluta ta ställning för demokrati och respekt för folkrätten.

Tvärtom, för att kunna bedriva en humanistisk, självständig och tydlig utrikespolitik kan vi inte tillåta att Nato, med USA:s president Donald Trump i spetsen, får inflytande.

Ett svenskt Nato-medlemskap skulle nämligen inskränka Sveriges utrikespolitiska självständighet. Att Nato och USA varnar Sverige för att skriva på konventionen om kärnvapenförbud är ett exempel på detta. Nato ska inte lägga sig i svenska självständiga utrikespolitiska beslut.

Varför vill Moderata ungdomsförbundet ingå i ett kärnvapenparaply med ledare som Donald Trump, Viktor Orbán och Recep Tayyip Erdoğan?

Det om något vore en fara för svensk säkerhet.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen rustar nu upp svensk försvarsförmåga genom att införa allmän värnplikt och höja försvarsanslagen. Till skillnad från Alliansregeringen som prioriterade skattesänkningar framför försvaret och avskaffade värnplikten utan blocköverskridande förankring.

Samtidigt som vi stärker svenskt försvar fortsätter vi värna vårt samarbete och koordinering med andra länder.

Så drar vi fördelarna av såväl alliansfrihet som gott samarbete.

Philip Botström
förbundsordförande SSU (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund)

Malin Malm
distriktsordförande SSU Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen