Socialdemokratisk politik gör skillnad på riktigt

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Reformutrymme. Budgeten för 2018 innehåller ett stort reformutrymme som syftar till att stärka välfärden och få fart på samhällsbygget, skriver de båda socialdemokraterna Peter Olofsson och Helén Pettersson i denna debattartikel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under året som gått fortsatt arbetet med att bygga ett mer jämlikt samhälle. Budgeten för 2018 innehåller ett stort reformutrymme som syftar till att stärka välfärden och få fart på samhällsbygget.

Ännu ett år har gått.

Vi kan sammanfatta viktiga politiska händelser och fattade beslut.

Det är det tredje året med socialdemokratiskt styre. Vi kan glädjas åt mycket, och samhällsbygget fortsätter. Vi blir inte klara.

Vi står inför utmaningar, men vi räds dem inte. Möjligheterna är också många, och dessa ska vi ta väl vara på.

Sverige blev inte det jämlika välfärdsland det har varit, och fortfarande är, av en slump. Det är politisk vilja som fört samhället i den riktningen, och det är politisk vilja som kommer leda Sverige genom ytterligare minst ett år.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under året som gått fortsatt arbetet med att bygga ett mer jämlikt samhälle. Budgeten för 2018 innehåller ett stort reformutrymme som syftar till att stärka välfärden och få fart på samhällsbygget.

Politiken på riksplanet är helt avgörande för möjligheterna att bedriva en progressiv och aktiv välfärdspolitik regionalt i Västerbotten och lokalt i länets kommuner. Det vet regeringen, och det är därför vi i Västerbotten nu kan glädjas åt ökade anslag till kommuner och landsting.

Vår gemensamma sjukvård utvecklades kraftigt under 1900-talets andra hälft, och många av de byggnader som i dag rymmer våra verksamheter är från den tiden. Dessa har svårt att anpassas efter den avancerade vård som bedrivs.

Det är därför av största vikt att vi kan genomföra utvecklingsplanerna för våra fastigheter i Skellefteå, i Umeå och i Lycksele. Där vi bedriver sjukhusvård ska vi även kunna säkerställa att de hus, vari denna verksamhet ska utföras, följer med i utvecklingen av hälso- och sjukvården.

Under 2017 förstärktes budgeten i landstinget. Vi såg behoven och agerade därefter. För oss går satsningar i välfärden före skattesänkningar.

Sjukvården i Västerbotten är i grunden bra, men vi har också goda möjligheter att förstärka, förbättra och utveckla den. Det inte acceptabelt att så många ska behöva vänta på vård samtidigt som våra medarbetare känner att de inte räcker till.

Därför såg vi det som vår uppgift att under 2017 prioritera vården och medarbetarna.

Att satsa på personalen är att satsa på patienterna.

Socialdemokraterna som i dag utgör majoriteten i landstinget, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, innehar det yttersta ansvaret för den politik som berör sjukvården i Västerbotten. Samtidigt ska vi inte glömma den betydande effekt som rikspolitiken har på förutsättningarna för oss regionalt.

Från riksdags- och regeringshåll har vi kunnat ta del av de satsningar som välfärdsmiljarderna inneburit för landstingets verksamheter. Det har varit, och kommer att fortsätta att vara, helt avgörande för landstingets förmåga att stärka vården.

En politik som är förankrad i verkligheten, för vanligt folk, går som en röd tråd genom de prioriterade satsningar regeringen genomfört i sitt budgetarbete.

Glasögonbidrag till alla barn och unga 0–19 år, kostnadsfria läkemedel för barn, samt kostnadsfri tandvård upp till 22 år är konkreta exempel på hur socialdemokratisk politik gör skillnad på riktigt.

Även den senaste budgeten, som innehåller riktade insatser, genom sänkt skatt för nästan alla pensionärer och ökat barnbidrag, visar tydligt hur vi socialdemokrater med politisk vilja tar nya steg mot ett rättvist och jämlikt samhälle.

Under 2017 förstärkte landstinget redan beslutade satsningar. Genom att prioritera 40 miljoner kronor för att öka tillgängligheten, minska väntetiderna och förbättra arbetsmiljön tog vi vårt ansvar. Vi gör vårt yttersta för att vara lyhörda och agera politiskt på hur verkligheten ser ut för patienter och anställda.

Regeringen har aviserat ytterligare satsningar under 2018, främst för att möta behoven inom primärvården och förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor. För Västerbottens läns landsting innebär det 79 miljoner kronor som kan satsas på hälso- och sjukvården.

2017 har varit ett viktigt politiskt år. Ett år där socialdemokratisk politik, både på riksnivå och i Västerbotten, har gjort skillnad i realiteten. Satsningar på dem som behöver det mest, och på vår gemensamma välfärd, har fått ligga till grund för politiska vägval.

Vilken politisk bana som kommer att styra samhällsutvecklingen efter valet i september vet vi inte. Vad vi däremot vet är att valet står mellan borgerlig skattesänkarpolitik och en socialdemokratisk välfärdspolitik där vi investerar i varandra.

Peter Olofsson (S)
ordförande i landstingsstyrelsen Västerbottens läns landsting

Helén Pettersson (S)
riksdagsledamot från Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen