Sluta underminera ägandet av skogen

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. I utredningen av skogsvårdslagen har regeringen lagt in ett häpnadsväckande uppdrag. Man ska titta på möjligheten att ge miljöorganisationer med flera rätten att överklaga enskilda skogsägares avverkningar. Blir detta tilltag verklighet handlar det om ett förödande ingrepp i äganderätten.

Varför är det ett sådant politiskt hattande kring skogen i vårt land?

De allra flesta är också överens om att det som växer i skogen och på åkern är svaren på våra globala klimatutmaningar.

Är det någon näring som behöver långsiktiga och stabila spelregler så är det skogsbruket. Det du sår i dag får du skörda om hundra år.

De allra flesta är överens om att den svenska skogen sköts på ett bra sätt. I en nyligen gjord Demoskop-undersökning svarade 69 procent av de tillfrågade att de tyckte att skogen sköts på ett mycket bra eller ganska bra sätt. Och skogen är en mycket viktig näring som varit en starkt bidragande orsak till det välstånd vi lever i i dag.

De allra flesta är också överens om att det som växer i skogen och på åkern är svaren på våra globala klimatutmaningar. Den växande skogen tar upp drygt 80 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid.

Skogen kan också bidra till det fossilfria samhället och reducera vårt stora importberoende av olja, varav cirka 50 procent kommer från Ryssland. Bara det är en osäkerhetsfaktor.

Man ska också vara medveten om att av den årliga tillväxten på cirka 120 miljoner kubikmeter avverkas endast cirka 80. Skogen ökar alltså.

Trots denna enorma och utvecklingsbara tillgång för Sverige så verkar regeringen med flera på olika sätt vilja begränsa nyttjandet av denna förnybara resurs.

Nu ska regeringen satsa ytterligare 20 miljoner kronor för att hitta ännu fler skogar med så kallade höga naturvärden (= nyckelbiotoper). Det är någonting som kan få stora negativa konsekvenser för klimatet, för samhällsekonomin och för landets skogsägare.

Dessutom riskerar själva inventeringsmetodiken att leda till mycket tveksamma beslut om vad som behöver skyddas. Man ska vara medveten om att i stora delar av norra Sveriges inland är redan hälften av skogen skyddad. I Västerbottens län är drygt 13 procent av totalarealen skyddad på olika sätt.

I den pågående utredningen av skogsvårdslagen har regeringen också lagt in ett häpnadsväckande uppdrag. Man ska titta på möjligheten att ge miljöorganisationer med flera rätten att överklaga enskilda skogsägares avverkningar och andra skogsåtgärder.

Detta innebär att diverse miljörörelser och till och med Facebook-grupper kan överklaga och ta varje åtgärd en skogsägare tänker vidta till domstol.

Blir detta tilltag verklighet hotas inte bara möjligheten att nå våra klimatmål. En minskad virkesförsörjning hotar också vår industri och därmed jobb och välfärd. Dessutom handlar det om ett förödande ingrepp i den grundlagsfästa äganderätten.

Sverige är ett skogsbruksland; låt det vara så.

Sluta underminera ägandet. Visa i stället tillit till att landets skogsägare sköter sin skog med både ansvar och hänsyn.

Lotta Folkesson
ordförande LRF Västerbotten

Mats Granath
regionchef LRF Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen