Skellefteå Kraft lyfter en missvisande bild

Debatt. I stället för att aktivt försöka slippa nödvändiga miljöanpassningar skulle Skellefteå Kraft tjäna på vara ett bolag som jobbar för att ta helhetsansvar i de vattendrag och i den bygd där man verkar.

Not Found2016-09-20 16:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De åtgärder som Skellefteå Kraft föreslår i Hednäs kraftverk, och som de lyfter upp som ett frivilligt åtagande, är villkorade i en vattendom sedan snart 25 år tillbaka.

Samtidigt påstår de att de har haft en bra dialog med och tagit hänsyn till referensgruppens åsikter – vilket inte är sant.

Hela referensgruppen var enig i bedömningen att Hednäs kraftverk bör rivas.

I kommunfullmäktige (13/9 2016) lyfte Petter Ershag (KD), Lennart Hägglund (KD) och Marika Wallgren (KD) en motion om en översyn av vattenkraftverken i Åby och Bure älvar. Budskapet var att kraftverken ska miljöanpassas utifrån modern lagstiftning så att EU-stadgade krav på god ekologisk status i skyddsvärda vattendrag uppfylls.

Detta är inte minst viktigt i Åby älv som är klassad som en av sexton vildlaxälvar i Sverige och har status som Natura 2000-område.

Hednäs kraftstation har sedan den byggdes orsakat stora bekymmer för miljön och vandrande fisk som den storvuxna och EU-skyddade Åbyälvslaxen och havsöring.

Åtgärder för fiskvandringen i fisktrappa och turbiner har aldrig fungerat tillfredsställande. Endast runt 100 laxar passerar räknaren i fisktrappan årligen och får åtkomst till de drygt tio mil älv som återstår, och fisken som vandrar tillbaka till havet har en mycket låg överlevnadsgrad förbi kraftverket.

Efter dessa misslyckanden, och ett uppmärksammat, och för bolaget föga smickrande reportage i SVT:s ”Uppdrag Granskning” 2012, tog Skellefteå Kraft 2014 initiativ till en referensgrupp för att förbättra fiskvandringen.

I referensgruppen ingick bland annat berörda kommuner, länsstyrelser i Norr- och Västerbotten, Åbyälvens nedre och övre fiskevårdsområde, Älvräddarna och Östersjölaxälvar i samverkan.

Skellefteå Kraft anlitade på egen hand en konsult för att ta fram alternativ till dagens fiskväg. Referensgruppen involverades inte på något sätt i konsultens arbete utan fick bara ”tycka till” kring de framlagda förslagen.

Den sakkunskap om fiskvandring, älvens specifika förutsättningar och kvalitetssäkring utifrån miljölagstiftning, som fanns inom referensgruppen, har aldrig efterfrågats eller tagits tillvara.

I våras beslutade Skellefteå Kraft, utan dialog med referensgruppen, att genomföra en ”budgetvariant” av ett av konsultens förslag, åtgärder som Skellefteå Kraft redan är ålagda att genomföra enligt vattendom från 1991.

I domen står att Skellefteå Kraft är skyldiga att tillgodose att fiskvandringsväg finns för såväl uppströms som nedströms vandrande fisk. Ett 25 år gammalt krav som var en juridisk förutsättning för ombyggnaden av kraftverket framställs plötsligt som en ”satsning på fiskvandring i Hednäs”.

Samtidigt skriver Skellefteå Kraft i ett svar på motionen till kommunfullmäktige bland annat: ”Dialogen har fungerat mycket bra och varit givande då alla parter varit delaktiga i förslagen på åtgärdsalternativ” – vilket är direkt felaktigt.

Dialogen och delaktigheten har brustit och vi tar med bestämdhet avstånd från beslutade åtgärder eftersom de inte kommer att ge den effekt som Åbyälven behöver.

Oavsett om man väljer konsultens rekommenderade, eller bolagets budgetvariant på åtgärder kan de inte försvaras.

Den samhällsekonomiska vinsten är försumbar. Elproduktionen motsvarar knappt två vindsnurror och utgör bara 0,2 procent av Skellefteå Krafts totala produktion från vind- och vattenkraft. Kraftstationen har inte någon elnätsreglerande funktion och vinsten efter driftskostnader är försumbar.

Sammantaget är Hednäs kraftverk för litet, och felplacerat i en skyddsvärd älv för att kunna motiveras. Dammen i sig skapar för fisken en meningslös sjömiljö i stället för lek- och uppväxtområden, oavsett om en fiskväg byggs eller inte.

Den enda försvarbara åtgärden i Hednäs är en rivning av kraftverket och en återställning av forsen, vilket framförts av referensgruppen under hela processen, men ignorerats.

I stället för att aktivt försöka slippa nödvändiga miljöanpassningar skulle Skellefteå Kraft tjäna på vara ett bolag som jobbar för att ta helhetsansvar i de vattendrag och i den bygd där man verkar.

Agerandet kring Hednäs riskerar att rasera Skellefteå Krafts varumärke, till och med Skellefteå kommuns.

Hednäs framtid måste avgöras av politiker eftersom Skellefteå Kraft misslyckats med det. Det ser vi undertecknare fram emot.

Christer Borg ordförande Älvräddarnas samorganisation Torkel Blomqvist föreningsjurist Sportfiskarna Thomas Johansson ordförande Östersjölaxälvar i samverkan Mikael Bergh ordförande Åbyälvens nedre fiskevårdsområde Kjell Norén ordförande Åbyälvens övre fiskevårdsområde 18541297