Skellefteå är en bra plats, som kan bli bättre

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Leif Andersson

Debatt. Att Skellefteå växer är avgörande för att vi ska kunna behålla och utveckla kvalitén i de tjänster och i den infrastruktur som vi vill att kommunen ska leverera – allt från skola och äldreomsorg till räddningstjänst och vägar. Att vi blir fler och att det är fler som jobbar lägger grunden för välfärden.

Skellefteå är en bra plats.

Här finns en mångfald av boendemiljöer. Här finns allt från skog till öppna landskap och vatten.

Här finns en mångfald av människor, företag och ett rikt föreningsliv som bidrar till vårt samhälles utveckling.

Det är i människorna, företagen och föreningarna som kraften för ett växande Skellefteå finns. Här finns den kreativitet, det entreprenörskap och det mod som krävs för att skapa tillväxt och ett större samhälle. Ett Skellefteå för fler.

Denna kraft vill vi i Treklövern bejaka genom att skapa förutsättningar för – och ge frihet till – människors initiativförmåga. Vi tror att en mindre kommun ger oss ett större samhälle.

Att Skellefteå växer är avgörande för att vi ska kunna behålla och utveckla kvalitén i de tjänster och i den infrastruktur som vi vill att kommunen ska leverera – allt från skola och äldreomsorg till räddningstjänst och vägar.

Våra barn och unga är vår framtid. De behöver den bästa uppväxten och utbildningen.

Att vi blir fler och att det är fler som jobbar lägger grunden för välfärden. Det är därför vi arbetar för att nå målet om 80 000 invånare till 2030.

Våra barn och unga är vår framtid. De behöver den bästa uppväxten och utbildningen.

I Treklöverns budgetförslag föreslår vi 32,5 miljoner kronor mer än Socialdemokraterna till förskolan, grund- och gymnasieskolan. Vi satsar också på fritidsaktiviteter, till exempel på föreningsverksamhet som ger barn och unga möjlighet att utveckla sina fritidsintressen.

För människor mitt i livet är jobb och boende centralt. Tyvärr har var åttonde ung vuxen i Skellefteå inget jobb att gå till och alla som vill kan inte flytta hemifrån på grund av brist på bostäder. Detta begränsar unga vuxnas frihet. Arbetstillfällen och bostäder är även avgörande för inflyttning och för nya svenskars etablering.

Treklövern vill skapa förutsättningar för fler jobb genom ett bättre företagsklimat. Det är hos företagen jobben växer fram. Vi vill satsa på vuxenutbildning, lärlingsplatser och förstärkt språkutbildning. Vi avsätter även pengar till framtagandet av fler tomter för bostadsbyggande.

Våra äldre förtjänar en trygg ålderdom. De ska kunna välja utförare av omsorg, det behövs fler trygghetsbostäder och vård i livets slut ska vara värdig och trygg.

Vi satsar fem miljoner kronor på trygghetsboenden, motsvarande 200–300 trygghetslägenheter. Vi vill också skapa ett hospice tillsammans med landstinget och föreslår att Lagen om valfrihet (LOV) ska införas.

För att finansiera våra reformer sparar vi på EU-projekt och administration, vi upphandlar städ- och verkstadstjänster, energieffektiviserar och gör omprioriteringar, från bidrag till utbildning.

Målet att Skellefteå ska växa är tufft. Men vi är övertygade om att Treklöverns framåtsyftande budgetförslag för välfärds- och frihetsreformer, för våra unga, människor mitt i livet och för våra äldre, kommer att leda till ett växande Skellefteå.

Ett Skellefteå för fler.

Andreas Löwenhöök (M)
oppositionsråd i Skellefteå kommun

Carina Sundbom
gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Charlotta Enqvist
gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen